Orban je prepričan, da je mir v Ukrajini mogoče doseči le od zunaj. Foto: Reuters
Orban je prepričan, da je mir v Ukrajini mogoče doseči le od zunaj. Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da bo Donald Trump zmagal na predsedniških volitvah v ZDA. Ob tem je opozoril na to, da mora Evropska unija najpozneje do novembra spremeniti svojo politiko v smeri miru, sicer bo to morala storiti po zmagi Trumpa, ob tem pa priznati poraz in nositi politične posledice za to, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

"Evropa trenutno brezpogojno sledi politiki ameriške demokratske stranke, celo za ceno samouničenja," je dejal. Ob tem je opozoril, da sankcije EU-ja proti Rusiji škodujejo predvsem evropskim interesom, saj so zato narasle cene energije.

Po njegovem prepričanju Bruselj trenutno vodi provojno politiko, a ne mara, da se temu reče tako, "ker mislijo, da podpirajo vojno v interesu miru".

Madžarski premier je ob tem pohvalil svojo "mirovno misijo", v okviru katere je med drugim obiskal Moskvo, saj da sta od takrat z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom med drugim že govorila ameriški in švicarski kolega. Prepričan je še, da je mir v Ukrajini mogoče doseči le od zunaj, saj da če bi o tem odločali Rusija in Ukrajina, miru ne bi bilo.

Sorodna novica Borrell: Avgustovsko zasedanje zunanjih ministrov ne bo potekalo v Budimpešti

Orbanova "mirovna misija", v okviru katere je v začetku meseca obiskal Kijev in Moskvo, je naletela na številne kritike drugih držav članic, pa tudi visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella. Med drugim je Orbanova turneja zaznamoval nedavno zasedanje zunanjih ministrov, na katerem so govorili o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem odzivanju na rusko agresijo. Po zasedanju je Borrell sporočil, da bo avgustovsko neformalno zasedanje zunanjih ministrov članic EU-ja potekalo v Bruslju, in ne v Budimpešti.

Kučan v Orbanovi "mirovni misiji" vidi alternativno pot k miru

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan je v nagovoru ob 83-letnici ustanovitve Pohorskega bataljona glede mirovnih prizadevanj za Ukrajino ocenil, da je morda Orban zaznal pomanjkanje razprave v EU-ju glede realnih poti do miru.

Milan Kuča: V izbiri med vojno in mirom bom praviloma na strani miru. Foto: BoBo
Milan Kuča: V izbiri med vojno in mirom bom praviloma na strani miru. Foto: BoBo

"Strateški interes EU-ja bi moral biti poznati in razumeti alternative, ki nedvomno obstajajo. Lahko se strinjamo, da Orban ni vzor evropske demokracije, ki bi ponujal tovrstno razpravo Evropski uniji. A ne razumem, da ob splošnem obsojanju njegove pobude nihče noče videti tudi njene morebitne dobronamernosti in koristi. Ne razumem, kako bi lahko njegovi dosedanji štirje pogovori koristili Putinu in tako močno narušili enotnost EU-ja, da je madžarsko predsedovanje EU-ju kaznovano z bojkotom," je dejal Kučan na dogodku v Lehnu na Pohorju.

Po njegovem mnenju bi morda moral podobno pobudo kot Orban začeti že kdo prej, morda celo s pooblastilom Evropske unije. "Zakaj ne tudi Slovenija, ko bi bilo to razumno in razumljeno kot prispevek k enotni politiki Evrope," je dodal.

Se pa Kučan zaveda, da lahko s takšnimi stališči tvega enake obsodbe, kot jih je zdaj deležen Orban. "A ostajam zvest svojemu stališču, ki ga verjetno poznate, da se je v času črno-bele vojne propagande vredno upreti vojni psihozi. V izbiri med vojno in mirom bom praviloma na strani miru," je poudaril.

Kučan podpira Orbanovo mirovno pobudo