Simptomi okužbe s hepatitisom C so ponavadi utrujenost, izguba apetita, bolečine v mišicah in sklepih, depresija in občutljivost na otip v predelu trebuha. Foto: EPA
Simptomi okužbe s hepatitisom C so ponavadi utrujenost, izguba apetita, bolečine v mišicah in sklepih, depresija in občutljivost na otip v predelu trebuha. Foto: EPA
Pediatri priporočajo izključno dojenje do šestega meseca otrokove starosti. Foto: RTV SLO
Rožnata pentlja
Rožnata pentlja je simbol boja proti raku dojk. Foto: EPA

Namen letošnje kampanje boja proti hepatitisu, ki poteka pod geslom Testiraj se, je poziv k takojšnjemu ukrepanju v boju proti hepatitisu, preden bo prepozno, in ljudi spodbuditi k testiranju.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je na svetu skoraj 600 milijonov okuženih s hepatitisom B ali C. Obe obliki hepatitisa, če nista zdravljeni, lahko povzročita cirozo jeter, raka jeter in pozneje do potrebe po presaditvi jeter. Če pa je bolezen dovolj odkrita, jo je mogoče učinkovito zdraviti in popolnoma pozdraviti.

Kaj povzorča hepatitis
Hepatitis lahko povzročijo različne virusne infekcije, paraziti, bakterije, kemikalije, avtoimunske težave, droge ali alkohol. Znanost pozna pet tipov hepatitisa: A, B, C, D in E. O hepatitisih F in G pa še vedno teče razprava, ali sploh gre za virusni okužbi.

Varujmo dojenje
Svetovni teden dojenja letos poteka pod geslom Varujmo dojenje. V večini držav ga praznujejo v začetku avgusta, v Sloveniji pa na pobudo nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja dva meseca pozneje. Teden dojenja je posvečen 25. obletnici mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka in je priložnost za promocijo dojenja ter predstavitve pozitivnih učinkov dojenja za mamico in dojenčka.

Sodobni nadomestki materinega mleka temeljijo na raziskava sestave človeškega mleka, proizvedeni po vrhunski tehnologiji in dobro prekrivajo otrokove prehrambne potrebe. A nadomestki materinega mleka ne vsebujejo številnih zaščitnih dejavnikov in drugih sestavin, ki so v materinem mleku. Pediatri zato svetujejo izključno dojenje brez dodatkov do otrokovega šestega meseca starosti, pozneje pa starši lahko posežejo po dopolnilnem hranjenju.

Prednosti dojenja
Dojenje je za zdravje in razvoj dojenčka edinstveno, saj materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok za rast in optimalen razvoj v prvih šestih mesecih svojega življenja. Imunske in zaščitne sestavine v materinem mleku otroka varujejo pred boleznimi, znižujejo tveganja za alergijo, dojeni otroci pa so pozneje redkeje predebeli. Dojenje pa naj bi izboljševalo tudi zdravje mater.

Mesec ozaveščanja o raku na dojkah
Rožnati oktober bo namenjen ozaveščanju o raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, obolijo pa lahko tudi moški. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Slovensko združenje proti raku dojk Europa Donna in Zveza društev za boj proti raku opozarjajo, da kar polovica žensk prvič pride k zdravniku z napredovano ali metastatsko boleznijo, ki je težje ozdravljiva.

Društva bodo po Sloveniji delila rožnate pentlje, ki so prepoznaven znak boja proti raku dojk, z rožnato barvo bo osvetljen tudi Ljubljanski grad, v avli novega Onkološkega inštituta pa bo stala velika rožnata pentlja, ob njej pa bodo delili predstavitvena gradiva in nasvete o zdravem načinu življenja.

Vsak peti primer raka pri ženskah v Sloveniji je rak na dojkah. Vsako leto v Sloveniji zboli okoli 1.000 žensk, redko se rak dojk pojavi pred tridesetim letom, tri četrtine žensk pa zboli po 50. letu.