Pahor poziva k podpori zakonu o malem delu. Foto: MMC RTV SLO
Pahor poziva k podpori zakonu o malem delu. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Minister Svetlik je opozoril, da študentski servisi, čeprav niso prijavljeni kot udeleženci referendumske kampanje, v njej sodelujejo "iz ozadja". Foto: MMC RTV SLO

Urad vlade za komuniciranje je pripravil predstavitev argumentov zagovornikov uveljavitve zakona o malem delu.

"Vlada predlaga spremembe, vendar te končajo na referendumih"
Dogodka se je med drugim udeležil tudi premier Borut Pahor, ki se je v uvodnem nagovoru zavzel za spremembe referendumske zakonodaje. Pojasnil je, da je sicer zagovornik referendumov, vendar se ta institut danes, v času krize, kaže kot ovira pri sprejemanju daljnosežnih in praviloma nepriljubljenih ukrepov, če se po njih posega vsakič, ko kateremu koli ukrepu vlade ena os skupin, ki lahko zbere potrebno število podpisov, nasprotuje.

Po njegovih besedah se lahko zgodi, če bi prišlo do referendumske zavrnitve zakona o malem delu, zakona o delu na črno in pokojninske reforme, da bodo finančni trgi ugotovili, da Slovenija ni stabilna in reformna država, "ki sicer ima vlado, ki predlaga spremembe, vendar te na koncu zmeraj končajo na referendumih in so praviloma zavrnjene". Kot pravi, bodo zaradi tega bonitetne ocene Slovenije padle, državo pa bo zajela dolžniška kriza.

"Blokada reform lahko postane geslo slovenske države. Ne vlade, temveč države," je izpostavil.

Svetlik: Malo delo daje pravice in jih ne jemlje
Minister za delo Ivan Svetlik je povedal, da zakon o malem delu ureja začasna in priložnostna dela tako, da "od nič pravic" daje ljudem pravico do dodatnega zaslužka, do pokojninske dobe, do uradno priznanih izkušenj, do minimalnega plačila vsaj 4 evre in do zagotovljenega plačila, hkrati pa ne odvzema nobene pravice.

Kot pravi, bomo brez uveljavitve zakona ostali brez dodatnih možnosti za več 100 tisoč ljudi, ki bi lahko opravljali mala dela. Boji se tudi, da brez uveljavitve zakona tudi ne bo koncesijskih sredstev iz naslova malega dela. Tako bi se po njegovem mnenju lahko tudi zgodilo, da bi bila ogrožena uveljavitev štipendijskega zakona, ki naj bi povečeval višino državnih štipendij.

Izpostavil je tudi, da se študentski servisi niso prijavili kot udeleženci v referendumski kampanji, vendar v njej "iz ozadja" kljub temu sodelujejo.

Gantar: Zakon o malem delu ne bo zmanjšal zaposlenosti
"Prav je, da tisti, ki so nezaposleni, ohranjajo stik s svetom zaposlitve, saj te ta drži v kondiciji in te na koncu lahko, ne vedno, bodimo pošteni, pripelje do tega, da dobiš službo. Zakon o malem delu ne bo zmanjšal zaposlenosti, ampak bo kvečjemu povečal stalno zaposlitev, vsaj v sektorjih, kjer je študentsko delo nadomestljivo z rednimi zaposlitvami," pa je v svojem govoru med drugim poudaril predsednik državnega zbora Pavle Gantar.

Anka Tominšek, podpredsednica Osrednje pokrajinske Zveze društev upokojencev Ljubljana, je poudarila, da popolnoma podpirajo študente, ki morajo zaradi gmotnega položaja zraven študija tudi delati, vendar je kljub temu prepričana, da se je študentsko delo preveč razmahnilo, zato bi bilo po njenem mnenju treba to področje urediti. Kot je dejala, je dejstvo, da na napotnice študentov delajo tudi brezposelni in upokojenci.

Gašper Kokot, predsednik Združenja za odgovorno prihodnost vseh generacij, je dejal, da pri odločitvi, da podprejo malo delo, izhajajo predvsem iz trenutnega stanja na področju začasnih in priložnostnih del. Meni, da se tudi nasprotniki zakona zavedajo, da je študentsko delo tako, kot je trenutno urejeno, preraslo svoje okvire. "Zakon o malem delu uvaja nek red na to področje, saj postavlja jasne omejitve, koliko lahko delodajalec koristi občasnega in priložnostnega dela," je izpostavil.