Jerajeva je pojasnila, da bo uvedba malega dela vplivala na zmanjšanje rodnosti. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Jerajeva je pojasnila, da bo uvedba malega dela vplivala na zmanjšanje rodnosti. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Slogan, ki po besedah Andreja Čuša ponazarja stanje mladih po uveljavitvi malega dela
Andrej Čuš
Čuš je prepričan, da bodo mladi z uvedbo malega dela težje načrtovali varno prihodnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ta vlada se deklarira za socialno, vendar poteze in delo, ki ga opravlja, kažejo popolnoma nekaj drugega.

Mitja Ljubeljšek

Slovenska demokratska mladina (SDM), Klub seniorjev in seniork ter Ženski odbor SDS-a so pripravili skupno novinarsko konferenco, na kateri so spregovorili o zakonu o malem delu.

Čuš: Mladi bodo najbolj oškodovani pri načrtovanju varne prihodnosti
Predsednik SDM-ja Andrej Čuš je uvodoma povedal, da je po njihovem mnenju zakon o malem delu nepotreben, saj bi se lahko lotili reševanja problematike brezposelnih in podaljševanja statusa študenta tudi drugače.

Pravi, da študentsko delo trenutno zajema 3 odstotke trga dela, z uvedbo malega dela pa se bo ta odstotek zvišal na 30. Prepričan je tudi, da bodo študentje zaradi študijskih obveznosti težje konkurirali za zaposlitev prek malega dela, saj se bodo po njegovem mnenju delodajalci raje odločali za delavce brez tovrstnih obveznosti.

Meni, da bo študij z malim delom postal privilegij premožnejših, čeprav bi moral biti po njegovem mnenju pravica. "Sicer je pozitivno, da se od vsakega dela plačujejo prispevki, vendar država drastično povečuje obdavčitev študentskega oz. malega dela s 16,8 na 35 odstotkov. Študent pa od tega ne bo imel niti ene osnovne socialne pravice," trdi Čuš.

"Malo oz. mezdno delo se bo kot anomalija nadaljevalo tudi po izgubi statusa. Če je do zdaj bil študent izkoriščen s študentskim delom, bo zdaj še naprej z malim delom. Zelo hudo je to, da bo to brezposeln diplomant. Brez rednih zaposlitev mladi tudi ne bomo dobili prvih kreditov, zato lahko le sanjamo o družini in ustvarjanju toplega doma. Prav tukaj bodo mladi najbolj oškodovani pri načrtovanju varne prihodnosti," je še dodal.

Jeraj: Zakon ženskam ne prinaša nič dobrega
Predsednica Ženskega odbora SDS-a Alenka Jeraj je pojasnila, da zakon ne prinaša nič dobrega za ženske. Prepričana je, da se bodo ženske zaradi zmanjšanih socialnih pravic še težje odločale za otroke, kar bo po njenem mnenju še dodatno vplivalo na znižanje rodnosti.

"Kot male delavke ženske niso upravičene do porodniškega dopusta in nimajo možnosti koristiti dopusta za nego bolnega otroka. To pomeni, da se bodo še pozneje odločale za rojstvo prvega otroka," je izpostavila.

"Ocenjujemo, da smo ženske v Sloveniji dosegle neko socialno varnost in ekonomsko neodvisnost. Z zakonom o malem delu bodo ženske bolj odvisne od partnerjev, manj bodo enakopravne in neodvisne," meni Jerajeva.

Opozorila je, da zakon ohranja elemente, zaradi katerih so se do zdaj pojavljali zlorabe in delo na črno - napotnice in posredovanje dela prek študentskega servisa. Zatrjuje, da bi lahko minister za delo Ivan Svetlik, "če je ocenil, da študentski servisi delajo kar koli narobe, stvari uredil tudi drugače, ne pa tako, da jih ohranjamo". "Strinjamo se, da je prihajalo do mnogih zlorab, vendar jih država do zdaj ni znala odpraviti." Skrbi jo tudi nadzor nad malim delom. "Če ministrstvo do zdaj ni uspelo zagotoviti nadzora, le kako ga bo v prihodnje," se sprašuje.

Ljubeljšek: Zakon ne pripomore k reševanju gospodarske krize
Predsednik Kluba seniorjev in seniork SDS-a Mitja Ljubeljšek je izpostavil, da zakon uvaja neko novo obliko mezdnega zaposlovanja, ki ga vlada ponuja upokojencem kot nadomestek za nenehno zmanjševanje pokojnin. "Znamo ločiti, kaj je zrno in kaj so pleve, zato menimo, da tudi ta zakon nič ne pripomore, da bi se prioritetno reševala gospodarska kriza in da bi se odpirala nova delovna mesta," je zatrdil.

Med drugim je pojasnil, da zakonu nasprotujejo, ker so upokojenci po lastni želji že zdaj lahko zakonito opravljali honorarno delo, zato menijo, da je umeščanje delavcev v sistem malega dela neupravičeno. Prepričani so tudi, da je umestitev upokojencev v malo delo zloraba, saj se jim ponuja "nekaj zavitega v celofan", s čimer bodo lahko reševali svoje nizke pokojnine.

"Slovenija je socialna država, to imamo zapisano v ustavi. Ta vlada se deklarira za socialno, vendar poteze in delo, ki ga opravlja, kažejo popolnoma nekaj drugega," je še poudaril.

Slogan, ki po besedah Andreja Čuša ponazarja stanje mladih po uveljavitvi malega dela

Ta vlada se deklarira za socialno, vendar poteze in delo, ki ga opravlja, kažejo popolnoma nekaj drugega.

Mitja Ljubeljšek