Pahor je še spomnil, da se pripravljajo spremembe zakona o obrambi, ki pa v državnem zboru terja dvotretjinsko večino, zakon o službi v vojski ter sprejem zakona o kriznem upravljanju. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je še spomnil, da se pripravljajo spremembe zakona o obrambi, ki pa v državnem zboru terja dvotretjinsko večino, zakon o službi v vojski ter sprejem zakona o kriznem upravljanju. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je poudaril, da je velik problem, da ima obrambno ministrstvo enako veliko upravo kot takrat, ko je bila vojska še naborniška. Foto: MMC RTV SLO

Za obisk se je Pahor odločil zaradi pomembnih premikov, sredi katerih se je znašel obrambni resor in ki terjajo širše družbeno soglasje. Med njimi je izpostavil strategijo nacionalne varnosti, ki jo je vlada že sprejela in posredovala v državni zbor in splošni dolgoročni program opremljanja Slovenske vojske, ki bo na vladi prihodnji mesec, v državnem zboru pa aprila.

Pripravljajo se tudi spremembe zakona o obrambi, ki pa v državnem zboru terja dvotretjinsko večino, zakon o službi v vojski ter sprejem zakona o kriznem upravljanju.

Povod za obisk pa je bil odstop generalnega sekretarja in predviden odstop državnega sekretarja Uroša Kreka. Ta je namreč podal odstopno izjavo, ki pa jo je po pogovoru s Pahorjem umaknil. Pahor je povedal, da se je s Krekom srečal tudi danes in da mu je ta še enkrat zatrdil, da ministrstva ne bo zapustil.

Uprava enako velika kot v času naborniške vojske
Zato je Pahor zatrdil, da mora prisluhniti vsem problemom na minisrtstvu. Kot enega ključnih je število zaposlenih. Trenutno je v vojski 7649 zaposlenih, v upravnem delu, ki vključuje tudi civilno zaščito, pa je 1327. Težava pa je v tem, da je uprava enako velika kot tedaj, ko smo imeli naborniško vojsko s 70.000 vojaki.

Ne gre za osebna šikaniranja
Pahor je vmes poudaril, da pri tem ne gre za osebna šikaniranja, ampak za konceptualne težave, ki jih je potrebno urediti.

Novinarska vprašanja so nanesla tudi na vprašanje peticije o ukinitvi slovenske vojske, do katere pa se Pahor ni izjasnil, dejal je le, da imajo pobudniki do nje pravico, saj živimo v demokratični državi.

Kaj pa s patrijami? Kot je pojasnil, so ga vodilni na ministrstvu seznanili, da so vojaki za misije v tujini trenutno primerno opremljeni, za v prihodnje pa ne. Zato bo ministrica pripravila poročilo o tem, kaj je potrebno za to. "Za ustrezen denar želimo imeti najboljšo opremo," je še dejal.