Vsi, ki gredo v pokoj
Vsi, ki gredo v pokoj "zdaj", bodo ne glede na prispevke, ki jih za pokojninsko zavarovanje niso plačali delodajalci, prejemali neokrnjene pokojnine, je dejal Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Preglednica
Delček preglednice, ki kaže na po Pahorjevem mnenju prepočasen prehod iz rdečega v zeleno. Foto: MMC RTV SLO
Pahor odgovarja na poslanska vprašanja

Pahor je omenjeno dejal v odzivu na poslansko vprašanje Jožeta Tanka (SDS), ki je dejal, da kljub protikriznim ukrepom brezposelnost narašča, posojilni krč ne popušča, kazalniki kakovosti življenja (te izračunava Umar) pa padajo. Tanka je zanimalo, koliko zelenih luči je na semaforju izvajanja izhodne strategije in koliko jih je še rdečih.

Pahor ni zadovoljen, a se vlada trudi
Premier je zatrdil, da s prehodom iz rdečega v zeleno ni zadovoljen, a je zagotovil, da se trudijo, da bi bila strategija uveljavljena. Opozoril je, da so številne zadeve zelo občutljive in predmet socialnega dialoga, in spomnil, da je vlada oblast prevzela pred padcem v krizo, ki ji je bila Slovenija kot odprto gospodarstvo zelo izpostavljena. Zatrdil je, da gredo kazalci v tem letu tudi navzgor in da vlada obvladuje brezposelnost. Prepričan je, da bi življenjski standard brez vladnih ukrepov še bolj padel.


Pokojnine ne bodo okrnjene, krivi bodo odgovarjali

Poslanca Milana Györeka (SNS) je zanimala problematika neplačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pahor je pri tem obljubil tako kratkoročne kot dolgoročne rešitve. Izpostavil je, da se ta problematika pojavlja šele, ko gredo delavci v pokoj, zato je v okviru kratkoročnih ukrepov zagotovil, da bodo delavci, ki gredo v pokoj, "zdaj" imeli tako pokojnino, kot bi jo imeli, če bi jim delodajalci neprekinjeno plačevali prispevke.

Dolgoročno je premier obljubil nadzor nad neplačniki, takojšnje ukrepanje ob kršitvah, kazensko odgovornost ob morebitnem neplačevanju prispevkov, sprotno spremljanje in seznanjanje zaposlenih o plačevanju prispevkov, mogoča pa je tudi prilagoditev gospodarske in stečajne zakonodaje.

"Tekmovalnost bo ključna"
Cveta Zalokar Oražem (Zares)
je Pahorja spraševala o umestitvi zamisli razvojnih razprav v strategijo razvoja Slovenije 2014-2020 in pri tem izpostavila predloge glede spremembe modela delovanja družbe, ki naj bi bil bolj trajnosten, do človeka prijazen in dolgoročen.

Pahor je priznal, da ni več tako prepričan, da bo kriza prinesla tektonske spremembe v modelu upravljanja gospodarstva. Spremembe bodo, temeljni koncept pa bo ostal enak, je dejal. Kot ključen dejavnik razvoja Slovenije vidi Pahor tekmovalnost, saj meni, da "bomo toliko uspešni, kolikor bomo znali tekmovati z drugimi državami". Opozoril je na omejen človeški kapital v Sloveniji in dejal, da bo treba poskrbeti, da bo slovenska družba vključujoča in ne razdruževalna.

Pahor odgovarja na poslanska vprašanja