Predsednik Borut Pahor se je srečal s sindikalnimi predstavniki. Foto: Twitter Borut Pahor
Predsednik Borut Pahor se je srečal s sindikalnimi predstavniki. Foto: Twitter Borut Pahor

Po četrtkovem sestanku s sindikalisti predsednik Borut Pahor meni, "da brez socialnega dialoga vsi izgubimo, z njegovim nadaljevanjem in krepitvijo pa vsi pridobimo".

Predsedniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen in Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber so namreč danes Pahorju predstavili ključne razloge za suspenz socialnega dialoga in delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednika, so sindikalisti opozorili, da so se nekatere ključne odločitve in zakoni pri oblikovanju ekonomskih in socialnih politik sprejemali brez dogovorjenega sodelovanja in dialoga s sindikati v okviru ESS-ja. Kljub njihovim številnim pozivom k spoštovanju dogovorjenih pravil se to ni zgodilo, zato ocenjujejo, da gre za razgrajevanje socialnega partnerstva, ki se je uspešno gradilo zadnjih 30 let.

Predsednik republike je na srečanju, ki je bilo sklicano na pobudo sindikalnih central, ponovil svoje stališče, da je ponoven zagon in okrepitev socialnega dialoga eden pomembnih stebrov razvoja in uveljavljanja socialne države, pa tudi uspešnega in pravičnega okrevanja po zdravstveni krizi.

Skladno s tem bo v naslednjih dneh najodgovornejšim predstavnikom vlade predlagal, da skušajo čim prej najti ustrezne rešitve za obnovitev in nadaljevanje socialnega dialoga.