Borut Pahor je znova pojasnjeval svojo odločitev, da Rupla imenuje za svojega posebnega svetovalca. Foto: EPA
Borut Pahor je znova pojasnjeval svojo odločitev, da Rupla imenuje za svojega posebnega svetovalca. Foto: EPA

Četrtkova seja je bila zame velika šola.

Borut Pahor
Anže Logar
Anžeta Logarja je vlada na četrtkovi seji razrešila z mesta direktorja Ukoma, zaradi česar pa se zdaj Pahor kesa in priznava, da je bila četrtkova seja zanj 'velika šola'. Foto: MMC RTV SLO
Pahor se je opravičil Logarju

Pahor je razložil, da se je Anžetu Logarju, ki je bil na četrtkovi seji vlade razrešen z mesta direktorja urada vlade za komuniciranje (UKOM), opravičil. Kot je pojasnil, se je razrešitev zgodila zato, ker je mislil, da je bila sporazumna.

Premier je še pojasnil, da je Logarju v pogovoru dejal, "da ima, če želi, priložnost, ki mu jo ponujam - predlagal je, naj tega ne omenjam v javnosti - da se odloči v primernem času, da sprejme neko povabilo z moje strani kot predsednika vlade, da dela ne nekem delovnem mestu, kjer jaz kot predsednik vlade odločim, da lahko". Pahor še zagotavlja, da je bilo to vabilo iskreno. "Če se bo sam tako odločil, se bom tudi jaz tako odločil," je povedal.

"Četrtkova seja je bila zame velika šola"
Pahor je ob tem dejal tudi, da je bila četrtkova seja vlade zanj velika šola. Na tej seji je namreč videl, da je bila odločitev, da skupaj s svojo ekipo ministrov pripravi neki nov načrt za predlaganje razrešitev in imenovanj v nadzorne svete ter na druge funkcije, ki jih imenuje vlada, "edina mogoča rešitev pred nevarnostjo, da bi se nadaljevala stara politika".

Rupel le eden izmed desettisočih?
Pahor je spregovoril tudi o Dimitriju Ruplu, ki je "zasedel položaj visokega uradnika, kakršnih je v državi še nekaj deset tisoč". Ti niso politični funkcionarji, "so pa pripravljeni delati za interese te države, ne te vlade, temveč države", je poudaril premier in dodal, da bi to razliko morali politično dobro poučeni razumeti. "O odnosu do uradnika govorimo," je poudaril Pahor in dodal, da bo razumevanje razlike med političnim funkcionarjem in uradnikom bistvenega pomena tudi za naprej.

Razume nezadovoljstvo ljudi
Pahor je še dejal, da razume nezadovoljstvo ljudi nad njegovo odločitvijo in da spoštuje drugačne poglede, vendar pa to ne spreminja njegovih stališč. Bega pa ga, če zrele politične osebnosti ne razumejo "neke zadeve, ki je centralnega pomena".

Premier je še povedal, da je za slehernega predsednika vlade velika priložnost, da je človek, ki je bil med drugim večkrat zunanji minister, pripravljen biti svetovalec v njegovem kabinetu. Rupel je bil izbran prav zaradi teh svojih izkušenj, izpolnjuje pa tudi vse pravne pogoje.

T. K.

Četrtkova seja je bila zame velika šola.

Borut Pahor
Pahor se je opravičil Logarju