Borut Pahor je prepričan, da gre Sloveniji razmeroma dobro. Foto: BoBo
Borut Pahor je prepričan, da gre Sloveniji razmeroma dobro. Foto: BoBo
Denar
Politika javnofinančnih odhodkov v prihodnjih dveh letih temelji na nujnih posegih v največje segmente javne porabe, to pa so plače v javnem sektorju, pokojnine in transferji, je pojasnil premier Borut Pahor in ob tem zagotovil, da vlada ne načrtuje zviševanja davkov. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič
Franc Križanič je zagotovil, da socialna varnost ostaja največja prioriteta te vlade. Foto: MMC RTV SLO
Vlada predstavila rebalans proračuna

Konkurenčnost slovenskega gospodarstva je "naloga številka ena slovenske vlade v obdobju 2011-2012", je ob predstavitvi proračuna za prihodnji dve leti v DZ-ju dejal premier in dodal: "To sta dokumenta takojšnje stabilizacije javnih financ in ustvarjanja pogojev, da začeto ekonomsko okrevanje napreduje ter dosežemo zastavljene cilje." Cilja pa sta dva: okrepitev konkurenčnosti in socialne povezanosti.

Da bi stabilizacija uspela, je nujna javnofinančna disciplina, opozarja predsednik vlade in dodaja, da moramo do leta 2014 proračunski primanjkljaj spraviti pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). V nasprotnem primeru nas tako kot tudi druge države čakajo sankcije, je opozoril.

Višji davki niso predvideni, zadoščala bo zamrznitev transferjev
Ob tem je zatrdil, da vlada konsolidacije javnih financ ne načrtuje s povečevanjem davčnih bremen. "Z javnim denarjem bomo delali tako skrbno, kot vsak od nas poskuša delati s svojim lastnim," je obljubil in izrazil mnenje, da bomo uspeli samo ob železni disciplini, saj se bodo z izjemo investicijskih znižali vsi odhodki.

Politika javnofinančnih odhodkov v prihodnjih dveh letih temelji na nujnih posegih v največje segmente javne porabe, to pa so plače v javnem sektorju, pokojnine in transferji. Vsi ti ukrepi so začasne narave in imajo razumno podlago, je pojasnil Pahor. Brez teh ukrepov in strukturnih reform bi se javni dolg v prihodnjih letih preveč povečal.

S proračunoma do stabilnejšega gospodarstva, rasti, zaposlovanja
S sprejetjem predlaganega proračuna bomo dosegli stabilizacijo gospodarstva ter omogočili rast in nova zaposlovanja. "Posledično omogočimo večjo socialno povezanost in večjo blaginjo naših ljudi," je premier poslankam in poslancem priporočil, naj v nadaljnjem postopku podprejo predstavljene proračunske dokumente. Predlog proračuna za prihodnji dve leti je v skladu s slovensko izhodno strategijo, katere središčni cilj je "omejiti višino dolga oz. obdržati ga na vzdržni ravni, da nas ne bo bolela glava ne na koncu tega niti naslednjega mandata".

Doslej smo sprejeli že tretjino predlogov zakonov, ki so del izhodne strategije, s čimer sodimo med boljše članice EU-ja, je še povedal Pahor in dodal: "Ta proračun je poskus zaleta za zmago te skupnosti."

Križanič: Cilj vlade je stabilnost javnih financ
Minister za finance Franc Križanič je poudaril, da se s predlogom intervencijskega zakona, ki bo ob obravnavi v DZ-ju spremljal proračunske dokumente, ne ukinjajo nobene pravice, temveč zgolj omejujejo njihovo rast v letu 2011. "Nato pa bomo s postopnim sproščanjem v skladu s socialnim partnerstvom zagotovili tudi realno povečanje transferjev, plač in podobnega," je dejal. Stabilnost javnih financ je po Križaničevih besedah eden izmed temeljnih ciljev vlade in temu je prilagojen tudi varčevalni proračun za prihodnji dve leti. "Dodajamo jasen signal, da smo stabilna družba, sposobna varčevati na način, ki nas vendarle ohranja socialno povezane in razvojno usmerjene," je dejal.

Socialna varnost ostaja največja prioriteta te vlade, je zatrdil finančni minister. Največji delež odhodkov državnega proračuna se tako tudi v letu 2011 namenja za politiko socialne varnosti (2,5 milijarde evrov). Ob tem se kljub predvidenim ukrepom ne posega v pridobljene pravice oz. se te pravice ne zmanjšujejo, temveč se omejuje njihova rast, ki je po Križaničevih besedah ob danih in omejenih javnofinančnih virih ni mogoče financirati.

Vlada predstavila rebalans proračuna