Pahor podpira predloge nemške premierke Merklove in francoskega premierja Sarkozyja. Foto: Reuters
Pahor podpira predloge nemške premierke Merklove in francoskega premierja Sarkozyja. Foto: Reuters

V premierjevem kabinetu so predloge označili kot dobrodošel prispevek k izpolnjevanju dogovora voditeljev evrskih držav z 21. julija. Kot poudarjajo v premierjevem kabinetu, se vlada strinja, da je za države članice evrskega območja nujno, da se spoprimejo predvsem s presežno ravnjo javnega dolga in s strukturnimi reformami za večjo konkurenčnost.

Premier Borut Pahor ob tem podpira predlog o vključitvi določil o zgornji meji javnega dolga in o uravnoteženem proračunu v ustave 17 članic območja evra. Pri tem v kabinetu znova poudarjajo, da osnutek novega zakona o javnih financah, ki je še v pripravi, predvideva določitev zgornje meje javnega dolga pri 45 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP) in državnih poroštev pri 13 odstotkih BDP-ja.
Vlada si želi "evrsko vlado"
Glede predloga po vzpostavitvi "prave gospodarske vlade za območje evra" v kabinetu pravijo, da pobudo pozdravljajo in pričakujejo, da bodo redna zasedanja voditeljev območja evra prispevala k poglobljeni uskladitvi gospodarskih politik članic območja skupne valute in tako dodatno okrepila zaupanje v evro.

Premier Borut Pahor je že prejšnji teden uradno podprl razmišljanja Merklove in Sarkozyja z njunega srečanja v Parizu. Ta gredo po njegovih besedah v smer, o kateri razmišlja tudi Slovenija.