Vlačič zagovarja predčasne volitve, ker verjame, da je treba imeti pri sprejemanju zahtevnih odločitev v tako kriznih razmerah veliko podporo, ta vlada pa ja nima. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlačič zagovarja predčasne volitve, ker verjame, da je treba imeti pri sprejemanju zahtevnih odločitev v tako kriznih razmerah veliko podporo, ta vlada pa ja nima. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Osebno zagovarjam predčasne volitve, ker verjamem, da je treba imeti pri sprejemanju zahtevnih odločitev v tako kriznih razmerah veliko podporo, ta vlada pa ja nima. Če bo pri katerem koli od pomembnih glasovanj v DZ-ju iztržila negativen rezultat, mora po mojem takoj predlagati predčasne volitve.

Patrick Vlačič
Pahor, Vlačič
O tem, ali je Borut Pahor ime, s katerim naj gre SD na prihodnje parlamentarne volitve, bo po Vlačičevih besedah odločitev sprejeta znotraj stranke, v tem trenutku pa med njenimi člani ni nikogar drugega, ki bi kazal ambicije, da želi prevzeti njeno vodenje. Sam tovrstnih želja nima, je povedal. Foto: MMC RTV SLO

"V septembru nas čakajo tri pomembna glasovanja v parlamentu: za predsednika DZ-ja, o rebalansu proračuna in spremembah zakona o državni upravi oz. glasovanje o nadomestnih ministrih. Te seje bodo pokazale, kako naprej, vsaka posebej bo že odločala o usodi sedanje vlade," je v intervjuju za prilogo časnika Večer V soboto dejal podpredsednik SD-ja in minister za promet Patrick Vlačič.

Kot pravi, osebno zagovarja predčasne volitve, ker verjame, da je treba imeti pri sprejemanju zahtevnih odločitev v tako kriznih razmerah veliko podporo, ta vlada pa je nima. Če bo septembra pri katerem od pomembnih glasovanj v DZ-ju vlada iztržila negativen rezultat, mora po Vlačičevih besedah takoj predlagati predčasne volitve.

"Z rekonstrukcijo vlade bi morda preprečili sedanje razmere"
"Sam menim, da je september čas, ko moramo sprejeti končne odločitve, ki bodo pripeljale do predčasnih volitev. Težko si predstavljam, da bi sedanja vlada lahko vodila državo do konca mandata," je poudaril in dodal, da bi bila tehnična vlada slabša kot politična, ker bi ji bilo težje sprejemati delikatne rešitve v tako zahtevnem okolju.

Vlačič dopušča, da bi z rekonstrukcijo vlade ob prvih pozivih morda lahko preprečili sedanje razmere, vendar so takšna razmišljanja takrat imela eno pomanjkljivost: nikogar ni bilo, ki bi bil pripravljen zasesti premierski položaj.

Na vprašanje, ali je neuspeh sedanje vlade pokazal vse razsežnosti kanibalizma znotraj slovenske levice, ko je Pahorjeva ekipa pokleknila pred notranjimi spori in aferami, Vlačič odgovarja, da bi se s tem "kar strinjal".

Meni, da bi celoten mandat potekal precej drugače, če bi vlada spremenila dve reči: da bi pri sklepanju koalicijskega sporazuma nekatera vprašanja dorekli bolj konkretno in da bi se reševanja krize lotili drugače.

Glede sodelovanja SD-ja in SDS-a v naslednjem mandatu pravi, da se je začudil že, ko je predsednik SDS-a Janez Janša to predlagal. Pogledi na reševanje ključnih vprašanj v družbi se preveč razlikujejo, vsebinska razhajanja so prevelika, meni in za primer daje pokojninsko reformo, ki bo prvo kislo jabolko, v katero bo morala zagristi nova oblast.

Kako močan je vpliv Zemljariča in Isajlovića?
Izpostavil je tudi, da je država v mandatu zdajšnje vlade stopila lobijem na prste in da je to eden izmed razlogov za nezadovoljstvo s to vlado. Na trditev, da je prek ministra za finance Franca Križaniča prišla na oblast stara, trda levica, ki jo utelešata Dragan Isajlović in Janez Zemljarič, pa je odvrnil, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki želijo sprejemati odločitve, čeprav za to nimajo institucionalnih pravic. "Tako je v vsaki družbi in tudi pri nas," je dodal.

O tem, ali je Borut Pahor ime, s katerim naj gre SD na prihodnje parlamentarne volitve, pa bo po njegovih besedah odločitev sprejeta znotraj stranke, v tem trenutku pa med njenimi člani ni nikogar drugega, ki bi kazal ambicije, da želi prevzeti njeno vodenje. Sam tovrstnih želja nima, je dodal.

Vlačič podpira privatizacijo Darsa
Dotaknil se je tudi nekaterih aktualnih tem, povezanih z njegovim resorjem. Med drugim je tako podprl privatizacijo Darsa. Kot je poudaril, bi bilo idealno, če bi dobili partnerja, ki bi prevzel Dars in njegove dolgove, morda tudi v več kot 50-odstotnem deležu, in obenem dokončal avtocestne programe, ki jih je še treba izpeljati.

Za preoblikovanje Družbe za avtoceste v RS (Dars) so na ministrstvu že pripravili preliminarni razpis, s katerim bodo poiskali svetovalca, ki bo pomagal pri oblikovanju novega modela družbe in pri iskanju strateškega partnerja. Razpis za svetovalca bo objavljen konec poletja.

"Vozel s plačilno nedisciplino se da presekati"
Glede problematike podizvajalcev je Vlačič prepričan, da je treba vsak zahtevek za poplačilo obravnavati posebej, teh odločitev, če je le mogoče, pa se ne sme prepuščati sodišču. Sploh pa je nemogoče pregledovati zahtevke podizvajalcev brez sodelovanja glavnega izvajalca.

Odkar so tudi glavni izvajalci pripravljeni sodelovati, vidi Vlačič luč na koncu predora. "Njihovo sodelovanje je ključno, oni imajo vse podatke. Dovolj je TV-šovov. Treba je sesti za mizo in rešiti probleme," je dejal.

Vozel s plačilno nedisciplino v gradbeništvu se po Vlačičevem mnenju da presekati. Če bi investitor unovčil bančne garancije in poplačal podizvajalce, bi projekti pridobili potrebna dovoljenja in bi jih lahko končali, banke pa bi tako celo zmanjšale svojo izpostavljenost, saj so garancije za odpravo napak nižje od tistih za dobro opravljeno delo oziroma poplačilo kooperantov.

Osebno zagovarjam predčasne volitve, ker verjamem, da je treba imeti pri sprejemanju zahtevnih odločitev v tako kriznih razmerah veliko podporo, ta vlada pa ja nima. Če bo pri katerem koli od pomembnih glasovanj v DZ-ju iztržila negativen rezultat, mora po mojem takoj predlagati predčasne volitve.

Patrick Vlačič