Pavliha meni, da mu ni dana vloga rešitelja. Foto: RTV SLO
Pavliha meni, da mu ni dana vloga rešitelja. Foto: RTV SLO
Slavko Gaber
Slavko Gaber se še odloča o svoji udeležbi na sestanku v soboto. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin
Kacin meni, da mora LDS vzpostaviti kredibilno alternativo zdajšnji vladajoči koaliciji. Foto: RTV SLO
Kučan: Ne ustanavljam stranke
Kdo bo protikandidat Kacinu?

Med prazniki je Pavliha namreč razmislil o pobudi - med drugim naj bi ga nagovarjal sam nekdanji predsednik LDS-a Anton Rop - naj skuša premagati Kacina, je poročala TV Slovenija. Pavliha meni, da mu ni dana vloga rešitelja, ker nima dovolj moči, vpliva in znanja, "da bi nekdanje zlato jabolko obrezal do te mere, da bi ostalo samo zdravo jedro". Vendar pa meni, da to ne bo uspelo niti Kacinu, ki je po njegovem mnenju priložnost za poenotenje LDS-a zamudil in bi zato moral odstopiti.

Bo Gaber šel na srečanje?
Medtem pa se poslanec Slavko Gaber se še ni odločil, ali se bo udeležil srečanja vodilnih članov LDS-a, ki ga v soboto pripravlja Liberalna akademija.

Na omizju naj bi govorili o krizi v stranki. Gaber meni, da bo sestanek smiseln, če bodo govorili o novem vodstvu, ki bi bilo sposobno povezati stranko. Po njegovem mnenju je glavna ovira za to predsednik LDS-a Jelko Kacin. Njegova udeležba na omizju je vprašljiva predvsem zato, ker Kacin vztraja, da pogovor o novem vodstvu LDS-a ne more biti tema sestanka.

Nove stranke ne ustanavlja
Gaber je ob tem še poudaril, da ne ustanavlja nove stranke in ne spodbuja članov k izstopu iz LDS-a. Meni pa, da se prostor za novo socialno-liberalno stranko odpira zaradi delovanja zdajšnje oblasti, ki ni sposobna prebojev, ter zaradi "posedanja in radikalizacije" liberalne demokracije. Nekdanji podpredsednik stranke je poudaril, da ima malo razlogov, da bi ostal v LDS-u, če bo Kacin ostal predsednik.

Izstopi niso izključeni
Ob ideji nove socialno-liberalne stranke pa se je pojavilo vprašanje, ali bo del poslancev LDS-a vstopil v to novo stranko. Kljub temu da ta Gabrova teza med ostalimi poslanci naj ne bi vzbudila dovolj zanimanja, o izstopih iz stranke razmišljata tudi nekdanji podpredsednik LDS-a Matej Lahovnik in že omenjeni Pavliha.

Kacin izjav članov ne komentira
Kacin je pobudo Liberalne akademije že pozdravil. Meni, da so odkriti pogovori v stranki vedno koristni in lahko prispevajo k večjemu zaupanju. Vendar predsednik stranke ne komentira izjav njenih članov, saj meni, da je prostor za razpravo o "viziji in strategiji" stranke predvsem v njenih organih.

Kacin je tudi dejal, da je najpomembnejša naloga, ki čaka stranko v prihodnjih nekaj mesecih, "javnosti pokazati sveže ideje in vsebino, ki bodo kredibilna alternativa sedanji vladajoči koaliciji".

Kučan: Ne ustanavljam stranke
Kdo bo protikandidat Kacinu?