"Na novo službo sem se že navadil. Navsezadnje tudi ni kaj veliko novega. Mediji in politika," pravi Petek. Foto: MMC RTV SLO

Miro Petek, nekdanji novinar in poslanec SDS-a, je vodenje direktorata za medije prevzel pred nekaj tedni. Glede na to, da stanje na področju novinarstva ni optimistično, črne pa so tudi napovedi za prihodnost, bo imel direktorat veliko dela.

V spletni klepetalnici MMC-ja je povedal, da se bodo lotili tudi popravkov zakonodaje. Novega zakona o RTV Slovenija in o medijih ne načrtujejo, "gotovo pa bodo potrebni določeni popravki". Bedeli bodo tudi nad prodajo časopisnih hiš Delo in Večer.

Želi si, da bi Večer dobil dobrega lastnika
Ker je Petek pred vstopom v politiko pisal za Večer in zaradi tega doživel tudi krut napad, ko so ga neznanci pred njegovim domom hudo pretepli, si želi, da bi Večer dobil dobrega lastnika, ki bi znal upravljati medije.

"Domači lastnik se doslej ni izkazal. Tudi novinarji se glede lastništva niso izkazali, sam še imam nekaj delnic Večera, večina drugih zaposlenih in nekdanjih zaposlenih so delnice prodali ter usodo časopisa prepustili v druge roke. Styria je že na slovenskem medijskem trgu, osebno pa v Sloveniji tačas ne vidim podjetja, ki bi imelo znanje, dovolj kapitala in tudi voljo, da bi vlagalo v tiskane medije, ki danes preživljajo veliko krizo," je dejal.

"Gotovo si ne želimo Murdocha"
Tudi sicer je Petek prepričan, da mora biti lastnik medijev hkrati družbeno odgovoren. "Gotovo si ne želimo Murdocha, želimo pa si nekoga, ki bo vložil kapital v posodobitve medijskih hiš, ki bo pripravljen novinarje ustrezno plačati in bo imel vizijo."

Kljub poplavi različnih medijev je namreč po njegovih besedah za pluralizacijo slovenskega medijskega prostora dobrodošla vsaka nova medijska pobuda. Čeprav se v zadnjem času veliko govori o novi televiziji, ki jo bo ustanovila Skupina Telekom, pa na direktoratu vloge za vpis nove televizije doslej niso prejeli.