Vrisk ni več član stranke. Foto: MMC RTV SLO
Vrisk ni več član stranke. Foto: MMC RTV SLO

Že na začetku septembra je izvršilni odbor stranke sklenil, da Vrisk ni več zaželen član stranke. Ta namreč kljub zahtevam po njihovem mnenju ni nikoli transparentno ovrgel ugibanj o domnevno visokih izplačilih osebnih prejemkov vodstvenim delavcem v zadružni zvezi niti ni utemeljil njihove višine glede na siceršnje trenutno slabo stanje v slovenskem kmetijstvu.

Plače v ZZS-ju so, kot so septembra trdili v SLS-u, povsem v pristojnosti same zveze in njenih nadzornih organov, vendar pa bi bila, da bi se izognili ugibanjem in dvomom javnosti o upravičenosti tolikšnih zaslužkov, o katerih so poročali mediji, nujna argumentirana in transparentna navedba resničnih podatkov.

V letnem poročilu ZZS-ja je za leto 2008 zapisano, da je letna plača celotne uprave znašala 218.461 evrov.

Na Zadružni zvezi Slovenije (ZZS) so za MMC avgusta pojasnili, da je bila vsota 218.461 evrov za leto 2008 celotni bruto strošek treh članov uprave.


Vrisk: Informacije sem že razkril

Zato je predsednik SLS-a Radovan Žerjav tudi pozval Vriska, naj na ta medijska ugibanja odgovori javno na novinarski konferenci. Čeprav njegova plača ni 18.000 evrov, temveč le tretjina tega zneska, pomeni, da ima minimalno plačo predsednika vlade, je tedaj dejal Žerjav.

Temu je nato sledil še poziv SLS-a Vrisku, naj izstopi iz stranke. Vrisk pa je po drugi strani ves čas zatrjeval, da je informacije o svojih prejemkih razkril več medijem, zato meni, da očitki stranke ne držijo.

Vrisk je pred kratkim pojasnil, da je njegova plača primerljiva s plačami v podobnih organizacijah. Na vprašanje, ali res dobiva okrog 18.500 evrov bruto na mesec, pa je odgovoril, da je to bil celoten mesečni bruto strošek za plače treh članov uprave v letu 2008. Dodal je tudi, da plače ljudi v zadrugah niso javni podatki, saj ne dobivajo proračunskega denarja.