Veleposlanik Petrič je zanikal izjave Karla Smolleja. Foto: RTV SLO
Veleposlanik Petrič je zanikal izjave Karla Smolleja. Foto: RTV SLO
Aleš Gulič, LDS
O vsebini depeš Gulič, skladno z zakonom, ne sme dajati izjav. Foto: RTV SLO
Karl Smolle

V izjavi, dani za Radio Slovenija prvič po izbruhu afere o diplomatskih depešah z veleposlaništva na Dunaju, je izrazil obžalovanje zaradi notranjega obračunavanja glede tega vprašanja.

Za Odmeve pa je zanikal navedbe podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Karla Smolleja, da je Petrič na sestankih s predstavniki avstrijske vlade, koroških Slovencev in drugih pomembnih akterjev v zgodbi reševanja vprašanja dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem zastopal stališče, da bo Slovenija namenila več denarja iz državnega proračuna tistemu delu manjšine, ki bo podprl za manjšino sicer sporen predlog avstrijske vlade.

Poudaril je, da ni bilo govora o nobenem ponujanju denarnih sredstev, saj zato ni pooblaščen. Zagotovil je, da srečanja med njim, avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom in predsednikom Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjanom Sturmom ni bilo. Kot je pojasnil, se je sestal s Sturmom, ki ga je seznanil s svojim srečanjem s Schüsslom, to pa je bilo zapisano tudi v depeši, ki ji je MZZ umaknil oznako zaupnosti.

Poslanec Gulič pregledal del depeš
Poslanec LDS-a Aleš Gulič si je na zunanjem ministrstvu ogledal del depeš slovenskega veleposlaništva v Avstriji, povezanih s problematiko dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem.

O njihovi vsebini ni spregovoril, saj mu to prepoveduje zakon, je pa napovedal, da si bodo ali on sam ali njegovi poslanski kolegi ogledali tudi preostale depeše, če ne prej, pa zagotovo septembra.

Na ministrstvu so Guliču po njegovih navedbah korektno pripravili vse dokumente, povezane z omenjeno problematiko od 3. decembra 2004 do danes, ker pa gre za zelo obsežno dokumentacijo, si je ogledal le depeše od 13. marca letos naprej.

Gulič meni, da še ni mogoče ovreči trditve podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Karla Smolleja glede vsebine pogovorov slovenskega veleposlanika Ernesta Petriča na Dunaju.

Preiskava na MZZ-ju
Na zunanjem ministrstvu v Ljubljani so navedbe Karla Smolleja nedavno ostro zanikali in celo objavili eno izmed depeš z Dunaja, vendar Smolle vztraja pri svojih trditvah.

Na ministrstvu so nato uvedli preiskavo, da bi ugotovili, kako se je Smolle dokopal do zaupne dokumentacije, kot so diplomatske depeše.