Počitniški zastoji na slovenskih cestah

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra so zastoji ves dan nastajali na štajerski avtocesti pred prehodom Šentilj proti Avstriji.

Zastoji so bili tudi na gorenjski avtocesti pred delovno zaporo proti Ljubljani med priključkoma Jesenice zahod in Jesenice vzhod ter na cesti Bohinjska Bela–Bled.

Zaradi nesreče je bila medtem pri Kubedu dalj časa zaprta cesta Kortine–Gračišče pri Kubedu, Prometnoinformacijski center pa poroča še, da je oviran promet na gorenjski avtocesti med Jesenicami zahod in počivališčem Jesenice proti Ljubljani.

Dopoldne in sredi dneva so daljši zastoji med drugim nastajali tudi na ljubljanski obvoznici, na podravski avtocesti med Zaklom in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški ter na cestah Koper–Šmarje–Dragonja v obe smeri, Izola–Sečovlje v obe smeri in pred mejnim prehodom Sočerga proti Sloveniji ter na cesti Lesce–Bled.

S policije sporočajo, da bodo ob zastojih in stoječih kolonah vozil poostreno nadzirali promet in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih.

Zagorel je tovornjak, ki je prevažal pnevmatike. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Zagorel je tovornjak, ki je prevažal pnevmatike. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Požar na počivališču Grič

Prebivalce Čateža ob Savi in voznike na dolenjski avtocesti je dopoldne prestrašil gost steber dima, ki se je vil s počivališča Grič. Izkazalo se je, da je zagorel tovornjak, ki je prevažal avtomobilske pnevmatike. Ko so na kraj prispeli gasilci, je požar zajel že polovico prikolice tovornjaka. Članom Poklicne gasilske enote Krško in okoliških prostovoljnih društev je požar k sreči uspelo pogasiti, še preden bi se razširil na bližnjo bencinsko črpalko, je poročala TV Slovenija.

Prepričajte se o stanju na cestah

Vročina v avtomobilu, zlasti ko vožnja poteka v strnjeni koloni ali celo v zastojih, zelo vpliva na pozornost in zbranost voznikov. Agencija za varnost prometa voznike zato poziva, naj se pred začetkom poti prepričajo o stanju na cestah in morebitnih zaporah, na cesti pa poskrbijo za primerno hitrost in ustrezno varnostno razdaljo ter pazijo na ranljive udeležence v prometu, poroča novinarka Radia Slovenija Pia Kavšček.

Poleg tega naj med vožnjo ne uporabljajo telefona in ne vozijo pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi. Direktorica agencija Simona Felser poudarja: "Če je mogoče, načrtujte pot zgodaj zjutraj ali zvečer. Poskrbite, da imate v vozilu dovolj vode."

Ne vstopajte v pregreto vozilo

Priporočljivo je tudi, da zlasti v času vročinskih valov ne vstopamo v pregreto vozilo, ampak ga prej postopoma ohladimo, in sicer na temperaturno razliko do pet stopinj.

Privoščite si postanke

Vremenske razmere: Agencija za okolje je zaradi velike toplotne obremenitve in možnosti neviht na severovzhodu države za skoraj vso državo izdala oranžno opozorilo.

Zelo pomemben del potovanja z avtomobilom so tudi postanki, še posebej če so v vozilu otroci, starejši in kronični bolniki. V poletnih mesecih v parkiranem in zaprtem vozilu nikoli ne puščajmo nikogar, dodaja Felser in ob tem opozarja, da lahko hitro nastopi toplotni udar. "Na primer če je zunanja temperatura 32 stopinj Celzija, je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj Celzija."

Preverite stanje vozila

Tistim, ki gredo na daljšo pot, na agenciji svetujejo, naj preverijo tudi stanje vozila, poleg vseh tekočin še posebej tlak v pnevmatikah.

"Tudi pri polno naloženem vozilu je treba povečati tlak v pnevmatikah, v povprečju jih lahko dopolnimo za 0,2 bara," pravi Felser.

Ustvarite reševalni pas

V primeru zastoja na hitri cesti ali avtocesti pa je treba, kot opozarjajo pristojni, nujno ustvariti reševalni pas, zelo nevarno pa je lahko vsakršno izstopanje iz vozila.

Požar na avtocestnem počivališču