Škrinjarič nam je dejal, da tako kot imajo drugi legitimno pravico, da jih pozivajo k prenehanju zbiranja podpisov, imajo oni legitimno pravico, da to nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO
Škrinjarič nam je dejal, da tako kot imajo drugi legitimno pravico, da jih pozivajo k prenehanju zbiranja podpisov, imajo oni legitimno pravico, da to nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO
SSN in Zavod 25. junij so skupaj prinesli podpise v DZ
Zavod 25. junij je znova pozval Stranko Slovenskega Naroda, da prekine referendumske aktivnosti, saj je DZ sprejel zahtevan sklep. Foto: MMC RTV SLO
Pahorjeva izjava po sestanku s SSN-jem
Pahorjev sestanke s SSN-jem

Premier je, čeprav stranka referendumskih aktivnosti ne bo prekinila, prepričan, da je bil v pogovorih "storjen korak naprej", in dopušča možnost, da Slovenija Washingtonu še pravočasno dostavi ratifikacijsko dokumentacijo.

Kot je po sestanku dejal predsednik stranke Lovro Škrinjarič, obstaja možnost, da bi se podpise prenehalo zbirati, če bi se uresničil sklep državnega zbora, ki je bil sprejet v sredo.

Seja stranke, ki je že začela zbirati podpise za sklic referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, je bila namenjena usklajevanju, je še pred začetkom srečanja za MMC razložil predsednik Lovro Škrinjarič. Pojasnil je, da so v stranki razhajanja, zato morajo sprejeti skupno odločitev. Kakšna so pričakovanja, nam ni želel razkriti.

Novi predsednik SSN-ja, ki je včeraj zamenjal Zdenka Vinkova Vincenca, potem ko je ta po sestanku s Pahorjem odstopil, ni komentiral pozivov, naj prenahajo zbirati podpise. Nazadnje so jih k temu znova pozvali z Zavoda 25. junij.

"Kot imajo oni legitimno pravico, da nas pozivajo k prenehanju zbiranja podpisov, imamo mi legitimno pravico, da to nadaljujejmo," je sklenil Škrinjarič.

"Referendumsko odločanje urejeno neprimerno"
V stranki Zares pa so danes predstavili predlog za spremembo referendumske ureditve, da se referenduma ne bi več izrabljalo za politične igre. Po mnenju predsednika stranke Gregorja Golobiča in vodje poslanske skupine Cvete Zalokar Oražem je referendumsko odločanje v Sloveniji urejeno neprimerno, zato bi bilo potrebno spremeniti ustavo in prilagoditi zakon o referendumu in ljudski iniciativi, da bi se preprečilo nesmiselne referendume, ki se uporabljajo za politične igre.


Ena izmed glavnih zadev, ki bi jih morali urediti, je minimalna volilna udeležba za veljavnost izida referenduma, pojasnjuje Golobič in dodaja, da v stranki predlagajo danski model, kjer je potrebna najmanj 30-odstotna volilna udeležba.

Zares bi imel referendumski dan
Druga pomembna zadeva bi bila tudi možnost izključitve referendumskega odločanja, če bi na ta način prizadeli človekove pravice ali če bi zaradi nastale težko popravljive posledice za delovanje države. Podobno določilo v zakonu je ustavno sodišče sicer že razveljavilo kot preveč ohlapno, a v Zaresu predlagajo, da bi to zapisali v ustavo, s čimer bi dali ustavnemu sodišču okvire za odločanje ob posameznih referendumskih vprašanjih.

Golobič bi rad videl tudi uvedbo "referendumskega dne", enega ali dveh dni na leto, ko bi lahko izvajali referendume. Tako bi lahko prihranili pri stroških.

Ob tem pa je prvak Zaresa poudaril, da njihova pobuda ni pritisk na proces zdajšnjega referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, čeprav o njem menijo, da bo škodoval slovenskim interesom, ampak želijo le sprožiti razpravo.

Sabina Zonta/A. S.

Pahorjeva izjava po sestanku s SSN-jem
Pahorjev sestanke s SSN-jem