Borut Pahor se je pripravljen sestati s svetom stranke SSN in mu predstaviti argumente proti referendumu. Foto: EPA
Borut Pahor se je pripravljen sestati s svetom stranke SSN in mu predstaviti argumente proti referendumu. Foto: EPA
Če bi se zbiranje podpisov začelo v petek, bi trajalo do 27. marca. Foto: MMC RTV SLO
Zdenko Vinkov Vincenc
Zdenko Vinkov Vincenc nam je zaupal, da po statutu stranke zdaj, ko je odstopil, ne sme več dajati izjav v zvezi z referendumom. Foto: MMC RTV SLO
Podpisi za referendum se bodo zbirali do 26.marca

Pahor je povedal, da je sogovornikom iz SSN-ja danes predstavil razloge, zaradi katerih izvedba referenduma ne koristi interesom Slovenije. Po odstopu Zdenka Vinkova Vincenca z mesta predsednika stranke je Pahor prepričan, da bo tisti, ki bo stranko predstavljal od zdaj, "gospodar postopka zbiranja podpisov" in da se je tudi z njim pripravljen sestati in mu predstaviti argumente.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar pa je določil rok, do katerega morajo pobudniki za referendum o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato, zbrati 40.000 podpisov - 35-dnevni rok začne teči v petek in se izteče 26. marca.

Vincenc odstopil, referendumska pobuda še v teku
Zdenko Vinkov Vincenc
je takoj po srečanju s Pahorjem, na katerem je premier Vincenca poskušal prepričati o umiku pobude za referendum o vstopu Hrvaške v Nato, za MMC povedal, da je bil sestanek s premierjem neuspešen in da je odstopil z mesta predsednika stranke.

Vincenc nam je dejal le, da se naj, ker je odstopil s položaja zaradi pritiskov in bolezni, za več informacij obrnemo na podpredsednika stranke Lovra Škrinjariča. Dodal je še, da se je svet stranke odločil, da pobuda za referendum ostaja, s čimer se sam ne strinja.

Škrinjarič je povedal, da pobude ne bodo umaknili, ker imajo odgovornost do podpisnikov pobude za razpis referenduma in branijo slovenske nacionalne interese. Po sestanku s Pahorjem je Škrinjarič še pojasnil, da na sestanku s Pahorjem niso ničesar zahtevali, so pa predstavili svoja stališča, v skladu s katerimi Hrvaška ne sme vstopiti v Nato, dokler ne bodo razrešena vsa mejna vprašanja s sosednjo državo.

Če si SSN ne bo premislil med zbiranjem podpisov, kar je sicer po zakonu mogoče, bo Slovenija zamudila rok, torej 23. marec, do katerega bi morala v Washington poslati ratifikacijsko listino o vstopu Hrvaške v Nato.

Bo Pahor prepričljiv?
Če bo podpisov dovolj, Hrvaška kot polnopravna članica ne bo mogla sodelovati na vrhu zavezništva, ki bo tretjega in četrtega aprila v Strasbourgu in Kehlu, ratifikacija hrvaškega vstopa v Nato pa bi se odložila za nekaj mesecev.

V nasprotnem primeru, če torej podpisov ne bo dovolj, Slovenija lahko nemudoma posreduje ratifikacijske listine, Hrvaška pa bi s tem ujela zadnji vlak za pristop še pred začetkom vrha.

S. Z./T. K.

Podpisi za referendum se bodo zbirali do 26.marca