Marko Pogačnik opozarja na nujnost sprejetja zakona o uravnoteženju javnih financ. Foto: BoBo
Marko Pogačnik opozarja na nujnost sprejetja zakona o uravnoteženju javnih financ. Foto: BoBo

Poslanec SDS-a Marko Pogačnik je na novinarski konferenci povedal, da bo prihodnji teden zaradi odločanja o zakonu o uravnoteženju javnih financ zelo pomemben tako za Slovenijo kot tudi za DZ, ki se bo znašel pred velikim preizkusom, vendar je prepričan, da se bodo vse poslanske skupine zavedale resnosti položaja, v katerem je Slovenija.

"Nujno je, da se javna poraba uskladi z realnostjo"
Izpostavil je, da je naša država leto 2011 zaključila z rekordnim primanjkljajem 2,3 milijarde evrov, zadolženost države pa se je povečala na 17 milijard evrov, pri čemer plačujemo samo za obresti 700 milijonov. Zato je, kot pravi, nujno, da se javna poraba uskladi z realnostjo. Poudaril je, da vlada in poslanci predlaganih ukrepov ne sprejemajo z navdušenjem, vendar slovensko gospodarstvo izgublja konkurenčnost, zato druge alternative, kot pravi, ni.

Pojasnil je, da se v okviru varčevalnih ukrepov ohranjajo pomembnejši socialni transferji, zato bremena varčevanja ne bodo nosili tisti z najnižjimi prihodki, bodo pa obremenjeni tisti z višjimi dohodki, na osnovi česar se bodo povečali prihodki v proračun. Pri tem je izpostavil predvsem davek na dobiček od kmetijskih zemljišč, ki se jim bo spremenila namembnost, obdavčenje nepremičnin v vrednosti več kot milijon evrov ter obdavčenje plovil in motornih vozil.

"Vlada Janeza Janše je na pravi poti"
Poudaril je tudi, da je DZ pred 14 dnevi sprejel tri pomembne zakone, ki bodo pripomogli k rasti BDP-ja za en odstotek in k zmanjšanju brezposelnosti za 0,5 odstotka. Zaradi vsega naštetega meni, da je vlada Janeza Janše na pravi poti.

"Osebno sem prepričan, da Slovenija je socialna država in da bo to tudi ostala, ne moremo pa si dovoliti, da bi bila Slovenija socialna ustanova. Ukrepi, ki jih predlaga vlada, so začasni. Brez njih ne moremo oživiti gospodarstva. Če se bo BDP povečal, bodo ukrepi odpravljeni, če pa ne bodo sprejeti, bodo potrebni še bolj drastični rezi in bo prišlo do še večjih socialnih razlik," je opozoril.

Pojasnil je še, da upa, da bo na pogajanjih med sindikati in vlado sklenjen kompromis ter da se bosta obe strani zavedali, da je ukrepe treba sprejeti v dobro Slovenije. "Imam občutek, da se nekateri ne zavedajo ali pa se nočejo zavedati resnosti situacije, v kateri je Slovenija," je sklenil.