Na drugi obravnavi pokojninske zakonodaje težav zaradi nepodpore DeSUS-a še ni bilo. Te bi lahko nastale, če bo državni svet na zakon izglasoval veto. Foto: MMC RTV SLO
Na drugi obravnavi pokojninske zakonodaje težav zaradi nepodpore DeSUS-a še ni bilo. Te bi lahko nastale, če bo državni svet na zakon izglasoval veto. Foto: MMC RTV SLO

Da niti ne omenjam, kakšni standardi veljajo v naši soseščini in po Evropi, kjer izvajajo pokojninske reforme.

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve.
Ivan Svetlik
Minister Svetlik redno opozarja na vse slabšo demografsko sliko države. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Grims je samo svaštaril in slikal črno prihodnost.

Andreja Črnak Meglič, SD
Upokojenke
Moški se bodo s 65 leti začeli upokojevati prihodnje leto, ženske pa leta 2025. Foto: BoBo

Mi razumemo vašo intenco podaljšati delovno dobo čim pozneje v penzijo zato, da bo čim krajša doba plačevanja pokojnin, najboljše bi bilo še kar eno leto pred smrtjo.

Cukjati Svetliku
Druga obravnava pokojninske reforme končana
Bodo poslanci omilili pokojninsko reformo?

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je tretjo obravnavo napovedal za naslednjo sejo državnega zbora, ni pa jasno, ali bo to izredna seja ali redna seja 14. decembra.

Med drugim so poslanci popravili napako matičnega odbora za delo in uskladili nasprotujoči si določili. Za skupino tistih, ki so začeli delati zgodaj, tako po popravljenem besedilu velja, da se bodo moški lahko brez odbitkov upokojili pri 60 letih in ženske pri 58 letih, vendar bodo morali imeti moški 43 let pokojninske dobe, ženske pa 41 let. Po na odboru sprejetem določilu pa bi bila starostna upokojitev brez odbitkov mogoča pri 60 letih starosti, vendar bi bila zahtevana pokojninska doba za tri leta krajša, torej 40 let za moške in 38 let za ženske.

Svetlik: Zakon je zdaj še prijaznejši do ljudi
"Zakon smo bistveno dopolnili, kar ga naredi še prijaznejšega do ljudi," je uvodoma povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Za slednje pa pride svoja cena - za te nove rešitve bo treba do leta 2030 zagotoviti še dodaten odstotek bruto družbenega proizvoda, trdi minister. Poslance je pozval, naj ne glasujejo za rešitve, ki bi še dodatno slabile pokojninsko blagajno. Temeljna cilja sta še vedno dva: trdnost pokojninske blagajne za prihodnjih 10-15 let in zaustavitev padanja pokojnin, je pred glasovanjem pojasnil minister.

Sindikati ZSSS-ja so poslance že pred sejo pozvali, naj se z zavrnitvijo reforme vrnejo k socialnemu dialogu. Predsednik Zveze Dušan Semolič je ob morebitnem sprejetju napovedal predlog veta v državnem svetu, ne izključuje pa niti referenduma. "Bilo bi pošteno do vseh generacij, da bi bil pogoj za pridobitev polne pokojnine, brez malusov, 40 let delovne dobe oziroma 60 let starosti," menijo sindikati.

Grims: To je polomija
"Pri tem zakonu je vladi z razvojno gospodarskega vidika uspelo narediti popolno polomijo," je začel poslanec SDS-a Branko Grims. Vlada je preobremenila pokojninsko blagajno, pokopala socialni in medgeneracijski dialog, potem pa načrtno s siljenjem ljudi v predčasno upokojitev umetno nižala statistike o brezposelnih, trdi Grims, ki bo z veseljem glasoval proti.

"Nisem srečna, da bom morala delati dlje"
Andreja Črnak Meglič
(SD) je dejala, da je Grims "samo svaštaril in slikal črno prihodnost". Glede pokojninske reforme na splošno je pojasnila, da tudi sama ni srečna, da bo morala delati tri leta več, vendar reformo podpira, ker se zaveda lastne odgovornosti. "To reformo je treba sprejeti, da ne bomo jutri morali sprejeti reformo, ki bo bistveno ostrejša, kot je zdajšnja," je poudarila.

Iz SD-ja bilo slišati tudi kritike, saj tako rigorozno zategovanje pasu upokojencev po besedah Julijane Bizjak Mlakar ni upravičeno, dokler v Sloveniji 17-25 odstotkov BDP-ja predstavlja delo na črno in dokler je zakonito neplačevanje prispevkov delodajalcev. Opozorila je tudi na možnost razlastitve prejemnikov socialne pomoči.

Razvila se je polemika med ministrom Svetlikom in Francetom Cukjatijem (SDS), ki je o 27. členu dejal, da je predlog koalicije, da se lahko moški upokoji pri 60. letu starosti, če ima 43 let pokojninske dobe, in da se lahko ženska upokoji pri 58. letu, če ima 41 let pokojninske dobe, zanj nesprejemljiv. "Kdo pri moških ima 43 let pokojninske dobe pri 60 letih starosti. Moral je začeti delati pri 17 letih, ni smel biti v vojski, ni študiral in ni bil niti eno leto brezposeln," je opozoril ter dodal, da predlog koalicije predvideva tudi nespoštovanje dokupljene delovne dobe. "Tako bo tisti, ki je dokupil leta, in je mislil, da se bo upokojil januarja, moral čakati na upokojitev še štiri leta," je opozoril.

Polemika o dokupu let
Svetlik je Cukjatijeve kritike zavrnil z besedami, da se vsa dozdajšnja kupljena doba upošteva, ter dodal, da zakon določa posebno izjemo za moške, ki so začeli delo pred 22. letom - slednji se bodo lahko upokojili pri 41 letih delovne dobe brez malusov. "Da niti ne začnem, kakšni standardi veljajo v naši evropski soseščini," je opozoril.

Cukjati je ministru repliciral: "Gospod minister, ti ljudje so dokupili delovno dobo, da bi šli prej v pokoj. Verjeli so v pravno državo, v dobri veri, da bo pravna država to spoštovala." Dodal je, da razume Svetlikov namen, da bi ljudje delali več. Po Cukjatijevem mnenju bi bilo za Svetllika verjetno najboljše, da bi se ljudje upokojili eno leto pred smrtjo.

Pečan: To je v družbi nepravično razdeljeno
Glede različnih delovnih dob za ženske in moške je Breda Pečan iz SD-ja dejala, da ženske 35 let plačujejo v pokojninsko blagajno, pri čemer uživajo pokojnino sedem let dlje kot moški. To je v družbi nepravično razdeljeno, je opozorila.

Po 27. členu so poslanci razpravljali o dopolnilih k 28. členu - SLS je tako vložil dopolnilo, da se pri materah pri znižanju starostne meje za starostno upokojitev upošteva vse otroke. "Matere z več otroki ne bodo izpraznile pokojninske blagajne," je prepričan vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik. Drugo dopolnilo k prej omenjenemu členu je dal LDS, ki predlaga, da se prizna znižanje starostnega pogoja v vrednosti celotnega obdobja vojaške obveznosti. Obe dopolnili sta bili sprejeti.

"Sodim tudi med tiste, ki menimo, da je treba družinsko politiko nadgrajevati, in to je tisti ukrep, ki bo pomagal h temu, da se bodo matere in pa seveda družine odločale za več otrok. To, da se bodo pa ženske prej upokojevale zaradi otrok, to pa ne bo k temu prispevalo. Na žalost jih takrat ne morejo imeti več," je glede dopolnila SLS-a dejal Črnak Megličeva.

Tudi vojaški rok v pokojninsko dobo
V parlamentarni obravnavi so bile dodane tudi olajšave za vojaščino in starševstvo, ki jih vlada sprva sploh ni predvidela. Vojaščino je tako mogoče dokupiti po ugodnejših pogojih kot druga leta, čas služenja pa se bo moškim upošteval tudi pri znižanju starosti ob upokojitvi (za tri četrtine časa, če so služili eno leto). Državni zbor je sprejel amandma SLS-a, ki v pokojninsko dobo šteje tudi čas služenja obveznega vojaškega roka, tudi če oseba takrat ni bila vključena v obvezno zavarovanje.

SDS predlagal skrajšanje obračunske dobe na 24 let
Osem mesecev bo znašala olajšava za nego otrok, uveljaviti pa jo bo mogoče za vse otroke, ne le za prve tri. Popravljeno je tudi določilo, po katerem bolniški dopust ne bo vplival na višino pokojnine. Namesto prvotno predlaganih 34 let za izračun višine pokojnine se jih bo upoštevalo 30 oziroma 27 let, saj se bodo najslabše plačana tri leta odbila. V SDS-u so neuspešno skušali z amandmajem obračunsko dobo skrajšati na 24 let.

Novost predstavlja tudi usklajevanje pokojnin. V 70 odstotkih se bodo te usklajevale z rastjo plač, v 30 pa z rastjo cen, a to določilo še ne bo veljalo prihodnje leto, ko se bodo pokojnine usklajevale četrtinsko. Vlada pri določilu, da se bo upokojevalo pri 65 letih, vztraja. Za moške bo nova starost začela veljati prihodnje leto, za ženske pa po letu 2025, a se bo do takrat postopno zviševala.

Da niti ne omenjam, kakšni standardi veljajo v naši soseščini in po Evropi, kjer izvajajo pokojninske reforme.

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve.

Grims je samo svaštaril in slikal črno prihodnost.

Andreja Črnak Meglič, SD

Mi razumemo vašo intenco podaljšati delovno dobo čim pozneje v penzijo zato, da bo čim krajša doba plačevanja pokojnin, najboljše bi bilo še kar eno leto pred smrtjo.

Cukjati Svetliku
Druga obravnava pokojninske reforme končana
Bodo poslanci omilili pokojninsko reformo?