Foto:
Foto:

Ti so namenjeni obrambi še pred neposrednim stikom med policistom in napadalcem. S tem želijo zmanjšati posledice uporabe sile pri državljanih.

Tudi pri uporabi taserja je določeno tveganje, vendar pa strelno orožje povzroča hujše posledice. Vsi policisti, ki bodo uporabljali taser, bodo morali skozi poseben program, ki zajema vse vidike uporabe (pravni, varnostni in zdravstveni).

Model Taser M-26 ima obliko pištole in za posamezni električni udarec uporablja signal z močjo 18 do 26 W in napetostjo 50.000 voltov. V tujini Taser M 26 in X 26 že vrsto let uporabljajo ali imajo v poskusni uporabi številne države (približno 4000 policijskih enot, npr. v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Grčiji, Avstriji in Švici ...).

Amnesty International proti prosti prodaji
V zvezi s pobudo Amnesty International, naj se ustavi prosta prodaja in prenosi električnih paralizatorjev, pa na policiji pojasnjujejo, da lahko na podlagi 48. člena Zakona o orožju polnoletni posamezniki, pravne osebe in podjetniki brez posebnega dovoljenja nabavljajo in imajo v posesti orožje od točke 6. do 9. kategorije D, kamor sodijo tudi električni paralizatorji.

Vendar policija opozarja tudi na druge omejitvene določbe Zakona o orožju, ki določajo, da se mora orožje nositi tako, da se ne ogroža osebne varnosti ali varnosti koga drugega. Lani je bilo pri opravljanju nalog policije poškodovanih 113 policistov. Hujših oblik fizične sile nad policisti pa je bilo 466.