Opozicijska LDS in Zares skrbi razmerje med javnim in zasebnim visokim šolstvom. Foto: RTV SLO
Opozicijska LDS in Zares skrbi razmerje med javnim in zasebnim visokim šolstvom. Foto: RTV SLO
Filozofska fakulteta
Decentralizacija visokega šolstva ni le v interesu države, ampak tudi lokalnih skupnosti, regijskega gospodarstva in študentov, saj jih približa kraju bivanja, so dejali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Foto: MMC RTV SLO

Zares meni, da bi moral odbor DZ-ja za visoko šolstvo razpravljati o načinu podeljevanja soglasij visokošolskim ustanovam, in sicer glede na to, ali v slovenski prostor prinašajo dodano vrednost.

Zares: Agencija naj skrbi za akreditacijo in evalvacijo
Pavel Gantar je prepričan, da se je na tem področju vzpostavil sistem, v katerem je kakovost tega področja pod vplivom oblasti, zato bi bilo treba ustanoviti agencijo za akreditacijske in evalvacijske postopke. Ta bi zagotavljala ustrezne standarde kakovosti in mednarodno primerljivost visokega šolstva.

Zares poudarja, da ne nasprotuje odprtju zasebenega univerzitetnega prostora, vendar pa naj se to zgodi pod enakimi, vnaprej določenimi standardi.

LDS: Neskladje razmerja med javnim in zasebnim visokim šolstvom
Sklic nujne seje odbora predlaga tudi LDS, razprava pa naj bi tekla še o neskladnosti med omejevanjem vpisa na družboslovne fakultete in hkratnim podeljevanjem koncesij zasebnim ustanovam. Jožef Školč je med nujnimi temami, ki bi jih moral obravnavati odbor, omenil še "akreditacije kot po tekočem traku", odstop Janka Prunka in razsodbo ustavnega sodišča. Te zadeve po Školčevih besedah "kličejo k ukrepanju". Školč opozarja tudi na pojave "tajkunizacije visokega šolstva s strani vladajoče koalicije in njen naklonjenih združb". LDS predlaga pripravo Bele knjige visokega šolstva in zamrznitev "spolitiziranega podeljevanja koncesij".

Ministrstvo: Odločilo je že ustavno sodišče
Visokošolsko ministrstvo očitke strank zavrača in meni, da je sklic izredne seje nepotreben. Zaresu očita neodgovorno dodatno politiziranje razmer na tem področju in dodaja, da stranka Zares z dvomom v neodvisnost Sveta RS-a za visoko šolstvo "očitno zanika odločbo ustavnega sodišča, ki je odločilo, da Svet ni sporen in da je njegova vloga primerna".

Opozarjajo, da je treba ločiti med svetom RS-a za visoko šolstvo, ki je neodvisen, in uradom za visoko šolstvo, ki deluje v okviru ministrstva. Položaja urada bo treba po odločbi ustavnega sodišča urediti na novo, kar bo ministrstvo tudi storilo.