Foto:
Foto:
Andrej Lovšin

Kot je poudaril, se to vidi na prvi pogled. Vprašanje je samo, ali gre za ponaredek ponaredka iz "šopa" ponaredkov iz Depale vasi ali za izvirni ponaredek iz leta 1994, je dodal.

Janša: Celotna zadeva "absurdna"
Da listina ni pristna, se po besedah predsednika vlade vidi tudi po tem, da so na njej jasno vidni robovi kopiranja različnih dokumentov.

Vabljeni k branju:
- Kaloh za MMC: Iz Lipe mi grozijo

Celotna zadeva se mu zdi "absurdna". "Nobeno ožje vodstvo ni obstajalo, ki bi lahko dajalo takšne ukaze, in to je bilo takrat z mnenji strokovnjakov in postopki dokazano," je dejal.

Kos: Dokument je star vsaj 15 let
Da dokument, ki ga je na seji kazal Peče, ni pristen, je zagotovil tudi predsednik protikorucijske komisije Drago Kos. Po njegovih besedah je dokument star vsaj 15 let.

Dokument govori o (vojaški) pomoči Hrvaški
Spomnimo, da je Peče na seji o nakupu oklepnikov predstavil dokument, ki naj bi ga leta 1991 izdalo ministrstvo za obrambo, podpisal pa takratni obrambni minister Janša. Po besedah prvega moža Lipe v dokumentu med drugim piše, "da je ožje vodstvo sprejelo odlok o materialni pomoči v vojaški opremi in materialu Republiki Hrvaški". Pri tem naj bi bil za odgovorno osebo v smislu operativne izvedbe prodaje omenjenega orožja določen nekdanji direktor vojaške obveščevalno-varnostne službe Andrej Lovšin.

Peče je ob predstavitvi dokumenta izrazil upanje, da bo predsedujoči parlamentu v sodelovanju s predsednikom vlade, ministrom za obrambo in DZ-jem preveril avtentičnost dokumenta.

Lovšin: Takšen dokument ne obstaja
"Dokument, ki je bil predmet razprave na današnji seji DZ-ja, ne obstaja in ga torej nisem nikoli prejel," je zagotovil tudi nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe Lovšin, ki zdaj opravlja funkcijo predsednika uprave Intereurope.