Lastnik mora pripraviti tloris neto- in uporabne površine. Foto: RTV SLO
Lastnik mora pripraviti tloris neto- in uporabne površine. Foto: RTV SLO

Popis nepremičnin bo popisal vse stavbe in dele stavb (stanovanja, poslovne prostore) v Sloveniji.

Ema Pogorelčnik, vodja projekta popisa stavb
Popis nepremničnin
Osnovni cilj popisa nepremičnin je večnamenska evidenca, ki bo prikazovala dejansko stanje nepremičnin v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Začenja se popis nepremičnin

Ob koncu tedna bo popis okvirno potekal med 8.00 in 12.00 ter med 13.00 in 17.00. Popis se ob praznikih ne bo izvajal. Popisovalci se bodo morali identificirati s posebnimi izkaznicami.

Če lastnika ob obisku popisovalca ne bo doma, mu bo popisovalec pustil sporočilo s telefonsko številko, kamor ga bo lahko poklical in se dogovoril z njim za obisk. Če lastnika tudi ob drugem obisku ne bo doma, bo začel teči 15-dnevni rok, v katerem bo moral lastnik sam popisati stanovanje.

Kaj morate pripraviti vnaprej

Lastnik mora vnaprej pripraviti tloris neto- in uporabnih površin, podatke o letu gradnje, obnove strehe, pročelja, oken in napeljav, o materialu nosilne konstrukcije, vrsti ogrevanja in o priključkih.

Lastniki se lahko odločijo in nepremičnino popišejo sami. Obrazec s prednatisnjenimi podatki lastnik dobi pri popisovalcu ali na pristojni geodetski upravi. Pomaga pa si lahko tudi s podatki, ki jih o nepremičnini dobi v določenih javnih evidencah (v vpogledovalniku na spletni strani popisa).

Klepet o popisu nepremičnin.
Za vsa vprašanja je začel delovati tudi telefon na posebni brezplačni številki 080-21-66, vprašanja pa je mogoče poslati tudi po elektronski pošti na naslov vprasanja@popis-nepremicnin.si, informacije pa dobite tudi na spletni strani.

Kakšne so kazni
Lastnik v skladu s predlogom zakona mora prijaviti vse stavbe in dele stavb, ki jih ima v lasti, te podatke posredovati in jih celo vnaprej pripraviti, pridobiti ali izmeriti, saj jih bodo popisovalci skupaj z njimi le preverjali in dopolnjevali, so zapisali na Geodetski upravi.

Za neposredovanje podatkov o stavbi ali delu stavbe v 15 dneh po drugem obisku popisovalca so po zakonu o evidentiranju nepremičnin za fizične osebe zagrožene kazni od 10.000 do 300.000 tolarjev, za samostojne podjetnike posameznike in pravne osebe pa od 100.000 do 600.000 tolarjev. Za dogovorne osebe samostojnega podjetnika in odgovorno osebo pravne osebe je zagrožena kazen od 10.000 do 400.000 tolarjev.

Podobne kazni so predvidene tudi za posredovanje nepopolnih ali nepravilnih podatkov in za neoznačitev stanovanj in poslovnih prostorov v večstanovanjskih objektih ali mešanih objektih.

Popis nepremičnin bo popisal vse stavbe in dele stavb (stanovanja, poslovne prostore) v Sloveniji.

Ema Pogorelčnik, vodja projekta popisa stavb
Začenja se popis nepremičnin