Aids že dolgo ni več le bolezen tretjega sveta, čeprav je tam bolj razširjena. Foto: RTV SLO
Aids že dolgo ni več le bolezen tretjega sveta, čeprav je tam bolj razširjena. Foto: RTV SLO
Rezultati naše spletne ankete kažejo, da kondom kot zaščito pri spolnem odnosu uporablja 35 odstotkov uporabnikov.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo odkritih 25 primerov okužbe z virusom HIV, kar je toliko, kot so jih lani odkrili v celem letu. V Sloveniji naj bi živelo 173 bolnikov okuženih s HIV-om, od tega je 43 bolnikov z aidsom. Na infekcijski kliniki na dan testirajo okrog 30 oseb.

Od leta 1986, ko sta bila v Sloveniji prijavljena prva dva primera okužbe, pa do julija 2005 je bilo prijavljenih 119 primerov aidsa. V istem obdobju je bilo prijavljenih 139 primerov okužbe s HIV-om, kjer se aids še ni razvil.

V torek, 19. 7., lahko v spletni klepetalnici več o tej prenosljivi bolezni vprašate Ireno Klavs.
V omenjenem obdobju je bilo okuženih 60 oseb, ki so imele homo- in biseksualne odnose. Vsi so moški. 23 okuženih je imelo heteroseksualne odnose. Med okuženimi je še 8 injicirajočih uživalcev drog in 4 hemofiliki.

Slika o razvoju epidemije aidsa je dokaj zanesljiva, manj zanesljivi pa so podatki o prijavljenih primerih okužb z virusom HIV.

HIV po svetu
Ocenjujejo, da na svetu živi 36,4 milijone ljudi, okuženih z virusom HIV. Od tega naj bi bilo 640.000 otrok. Samo v letu 2004 je za aidsom umrlo približno 3,1 milijona ljudi.

Rezultati spletne ankete
Skrb vzbujajoči so tudi podatki naše spletne ankete, v kateri smo spraševali po tem, kakšno zaščito ponavadi uporabijo pri spolnem odnosu. Le 37 odstotkov jih uporablja kondom, ki je zaenkrat edina zaščita pred prenosom te neozdravljive spolne bolezni. Kar 25 odstotkov sodelujočih pa zaščite ponavadi ne uporablja.