Mejo pri Hotizi bo določena z arbitražnim sporazumom. Foto: MMC RTV SLO
Mejo pri Hotizi bo določena z arbitražnim sporazumom. Foto: MMC RTV SLO

Zavrnjen je bil sklep, v katerih poslanska skupina SDS predlaga uveljavljanje stanja na levem bregu Mure, kot je bilo to na dan 25. 6. 1991, in sklep, v katerem pravosodnemu ministrstvu in vrhovnemu sodišču predlagajo nadzor nad okrožnim sodiščem v Murski Soboti.

So policisti in sodnik ravnali pravilno?
Na ministrstvu za notranje zadeve so prepričani, da so slovenski organi ravnali pravilno in v skladu z obstoječo zakonodajo, saj katastrska občina, v kateri je bilo truplo najdeno, nikoli ni bilo pod slovensko jurisdikcijo, ampak so slovenski policisti nad tem delom izvajali nadzor le v času osamosvojitvene vojne.

Po mnenju MNZ-ja bi, če bi policisti ravnali drugače, lahko izzvali nepotreben obmejni incident, kakršnim smo že bili priča. Stališču MNZ-ja je pritrdil tudi državni sekretar pravosodnega ministrstva Boštjan Škrlec. "Izvaja se sporazum in tako ravnanje naše policije je v skladu z arbitražnim sporazumom, ki sta ga državi podpisali," je povedal Škrlec.

Predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) meni, da delo policije ni tisto, ki bi bilo v tem primeru problematizirano, problematično se mu zdi ravnanje sodstva. Gorenak je prepričan, da je treba spremeniti zakon. "Če želimo, da bo sodstvo učinkovitejše tudi v takih primerih, je dovolj že, če imata vrhovno sodišče in ministrstvo omogočeno učinkovito nadziranje nad posameznimi primeri in delom sodnikov, ki v podobnih primerih odločajo," je pojasnil Gorenak.

"Slovenske interese je treba braniti"
SDS-ova poslanca Jožef Jerovšek in Miro Petek menita, da je bila v tem primeru s strani Slovenije meja prejudicirana v korist Hrvaške, "kar bodo Hrvati s pridom izkoristili pri arbitraži", je dejal Jerovšek, čeprav bi po njegovem mnenju morala Slovenija na podlagi 9. člena arbitražnega sporazuma Hrvaško opomniti na nezakontio delovanje njihove policije in prejudiciranje meje. Petek je prepričan, da je slovensko sodstvo izdalo slovenski nacionalni interes.

Generalna policijska uprava po besedah direktorja Janka Gorška ni dajala nikakršnih navodil, kako naj se v tem primeru dela, niti niso dogodka poskušali prikriti. "Slovenska policija je ravnala v skladu z svojimi pristojnostmi in v dobro medsosedskih odnosov," je potek dela policije razložil Goršek.

"Ustvarjate incident tam, kjer ga ni"
Bogdan Čepič
(SD) je opozicijskim poslancem očital, da iz tragičnega dogodka delajo politično zgodbo. "Namesto da bi se incidentom izogibali, ga vi ustvarjate. Ali vam je žal, da do pravega incidenta ni prišlo?" je spraševal Čepič in dodal, da so sorodniki umrle izjavili, da so vsi ravnali korektno in da je bila težava razrešena brez težav. "Da do incidenta ni prišlo, se je treba zahvaliti prav tem, ki so ravnali tako, kot so", je še zatrdil.
Smrt slovenske državljanke na spornem ozemlju
Spomnimo: pri Hotizi so domačini našli truplo 85-letne ženske. Ogled dogodka so opravili hrvaški varnostni organi, saj naj bi dežurni preiskovalni sodnik odločil, da za zadevo ni pristojen. Na sodišču so povedali, da so ogled dogodka hrvaški policiji predali naši policisti, in ne preiskovalni sodnik. MZZ poudarja, da meja pri Hotizi še ni določena in da naj bi bilo tako ravnanje običajno.

Žensko so našli ob naselju na spornem ozemlju na levem bregu Mure, ki je vrisano v hrvaški kataster, vendar so nadzor na tem območju, tako kot na celotnem levem bregu Mure, do leta 1991 opravljali slovenski policisti, potem pa so nadzor prepustili hrvaški strani.