Podpora poslanske skupine Pahorjevi kandidaturi je bila enotna, je poudaril Veber. Foto: BoBo
Podpora poslanske skupine Pahorjevi kandidaturi je bila enotna, je poudaril Veber. Foto: BoBo
Predsedniški kandiati
Predsedniška tekma je v polnem razmahu. Foto: MMC RTV SLO

Pahor je sam napovedal kandidaturo na sobotnem kongresu SD-ja in s tem večino delegatov presenetil, slišati je bilo tudi očitke, da se ni prej posvetoval s stranko. V SD-ju so namreč že nekaj mesecev zatrjevali, da bodo svojega kandidata predstavili šele po tem volilnem kongresu. Igor Lukšič, novi predsednik SD-ja, je tako že pred tedni za MMC kritično dejal, da Pahor "nima drugega programa kot to, da vleče energijo ljudi nase s tem, ko je kandidat za vse mogoče funkcije".

Tudi na volilnem kongresu Lukšič do Pahorjeve poteze ni bil prizanesljiv. A po tem, ko je na glasovanju za novo vodstvo stranke sam dobil le 10 glasov podpore več kot Pahor, je Lukšič priznal, da ima Pahor še vedno široko podporo v stranki. Uradno stališče bodo v SD-ju sicer podali sredi meseca, je pa Lukšič v ponedeljkovih Odmevih že namignil, da bodo Pahorja verjetno podprli. Predsedstvo bo o tem odločalo na tajnem glasovanju.

Podpora je bila enotna
Mu je pa svojo enotno podporo že izrekla poslanska skupina. Navzoč je bil tudi novoizvoljeni predsednik, ki pri podpori poslanske skupine Pahorjevi kandidaturi ni imel pomislekov, je dejal vodja poslanske skupine Janko Veber. Nagovoril jih je tudi Pahor, ki je znova poudaril, da bi mu podpora SD-ja veliko pomenila.

Ga bo podprla še katera stranka?
Pričakuje pa lahko podporo tudi katere druge stranke. Državljanska lista se o podpori po besedah predsednika Gregorja Viranta še ni odločila, je pa Virant v preteklosti že povedal, da bi ga osebno podprl pri kandidaturi za predsednika države.

Se bo pa Pahor o tem pogovoril tudi s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem. DeSUS sicer v tekmo verjetno ne bo poslal svojega kandidata, o tem, katerega izmed teh, ki so že najavili kandidaturo, bodo podprli, pa bo izvršni odbor DeSUS-a razpravljal v četrtek.

Za zdaj štirje kandidati
Kandidaturo za predsednika države so do zdaj poleg Pahorja napovedali še trenutni predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec Milan Zver, ki ga v tekmo za predsednika pošilja SDS, podpira pa ga tudi NSi, predsednik zunajparlamentarnega SNS-a Zmago Jelinčič ter neodvisni kandidat Marko Kožar.

Erjavec pravi, da so mnenja v stranki glede kandidatov precej deljena. Nekateri se namreč navdušujejo nad Pahorjem, drugi nad Türkom. Gotovo pa bo DeSUS po njegovih besedah podprl kandidata, ki prihaja iz levice, sam pa bo upošteval večinsko odločitev stranke.

V SLS-u s svojim kandidatom ali z nobenim
V Pozitivni Sloveniji medtem stavijo na Danila Türka. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa pravi, da sta v njihovi stranki dve možnosti: ali bodo imeli svojega kandidata ali pa ne bodo podprli nobenega.