Poslanci so novembrsko redno sejo začeli zelo burno. Foto: RTV SLO
Poslanci so novembrsko redno sejo začeli zelo burno. Foto: RTV SLO
Miran Potrč
Potrč sumi, da vlada s Cerkvijo snuje rešitve na račun davkoplačevalcev. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti, kulturni minister
Simoniti meni, da v vodstvu RTV-ja primanjkuje prave volje a uresničevanje novega zakona. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Poslance čaka še vroča razprava o ukinitvi Kosove protikorupcijske komisije. Foto: RTV SLO

DZ je s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom začel redno novembrsko zasedanje, ki bo trajalo sedem dni.

Po zapletu zaradi dnevnega reda so poslanci popoldne začeli z vprašanji. Poleg premierja Janeza Janše so na vprašanja odgovarjali tudi drugi ministri vlade.

Potrča zanimal odnos Cerkve in vlade
Miran Potrč (SD) je na Janšo naslovil vprašanje o posebnem položaju Rimskokatoliške cerkve. Janšo je spraševal, katere predloge in rešitve na račun večjih materialnih obveznosti davkoplačevalcev v korist posebnega položaja RKC-ja še načrtuje vlada. Zanimalo ga je tudi, ali ta medsebojna naklonjenost, ki morda celo presega ustavno načelo o ločitvi države in cerkve, ni že morda oblika političnega partnerstva.

Povprašal je tudi, kolikšen del povrnjenega denacionaliziranega premoženja bo dobil RKC povrnjenega in s tem ponovil vprašanje, ki ga je premierju zastavil že na prejšnji seji. Potrč je prepričan, da vrednost vrnjenega premoženja znaša več kot 50 milijard tolarjev.

Janša je odgovoril, da gre pri očitanju posebnega položaja RKC-ja za gola podtikanja. Nekatere opozicijske stranke je obtožil, da se namesto z vprašanji o prihodnosti države raje ukvarjajo s Cerkvijo in kulturnim bojem. Poleg tega je izrazil tudi začudenost, od kje Potrču podatki o vrednosti premoženja, saj se podatki ne zbirajo na podlagi uradnih evidenc.

Obljubil pa je, da bo pravosodno ministrstvo po Potrčevem poslanskem vprašanju začelo zbirati te podatke. Potrč je kasneje povedal, da je uporabil podatke iz Poročevalca DZ-ja.

Premier o sodstvu
Janša se je strinjal s poslancem SNS-a Zmagom Jelinčičem, da je depolitizacija sodne veje oblasti v nekaterih primerih zelo potrebna. Ob tem je omenil tudi dogajanje v zvezi s predsednikom ljubljanskega okrožnega sodišča.

Simoniti: Za program odgovorno vodstvo
Majda Širca (LDS) je ministra za kulturo Vaska Simonitija spraševala, kdaj bodo izpolnjene predreferendumske obljube o nižjem RTV prispevku, boljšem programu in uvedbi parlamentarnega programa, kot naj bi jih določal novi zakon o Radioteleviziji Slovenija.

Simoniti je povedal, da rok za začetek oddajanja parlamentarnega kanala v zakonu ni določen, njegova uveljavitev pa je prepuščena RTV-ju. Pristojne
službe na RTV-ju bi morale še pred uveljavitvijo zakona začele izvajati aktivnosti v zvezi z začetkom delovanja tretjega programa. Po njegovem bi, če bi "obstajala volja pristojnih ljudi na Radioteleviziji Slovenija, ta program že deloval oziroma bi bili vsaj blizu tega."

Ostale aktivnosti, ki jih predvideva novi zakon, pa že potekajo, je še pojasnil Simoniti in ob tem izpostavil besedilo javnega poziva za predlaganje kandidatov za člane programskega sveta, ki ga je sprejela mandatno-volilna komisija.

O nižji naročnini je Simoniti povedal, da naj bi javni zavod po napovedih letos izkazoval visoko pozitivni izid, tako da bi se prispevki lahko znižali. Ker pa to še ni preverjeno, bodo pred dokončno odločitvijo ponovno preverili podatke o poslovanju, je dodal.

O poročilu Kosove komisije pred ukinitvijo?
Na dnevnem redu zasedanja bo v prihodnjih dneh tudi odločanje o zakonu o pridobitni dejavnosti, ki bo, če bo sprejet, ukinil protikorupcijsko komisijo pod vodstvom Draga Kosa.

Opozicija je predlagala, da bi poročilo protikorupcijske komisije obravnavali pred njeno ukinitvijo. Predsednik France Cukjati je predlog upošteval kljub nasprotovanju vodje poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka.

Maratonska razprava o davčnih zakonih
Poslanci bodo v torek in sredo po nujnem postopku obravnavali sveženj davčnih zakonov. Gre za spremembe zakonov o DDV-ju , davčnem postopku, dohodnini, davku na izplačane plače in davku od dohodkov pravnih oseb. Razprava o zakonih naj bi trajala več kot 12 ur.