Majda Potrata zbira poslanske podpise za oceno ustavnosti prepovedi umetnega oplojevanja samskih žensk. Foto: BoBo
Majda Potrata zbira poslanske podpise za oceno ustavnosti prepovedi umetnega oplojevanja samskih žensk. Foto: BoBo

Poslanka SD-ja Majda Potrata je na novinarski konferenci povedala, da sta se s poslansko kolegico Andrejo Črnak Meglič glede zbiranja podpisov pod zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo v delu, ki izključuje samske ženske iz kroga upravičencev do zdravljenja neplodnosti, najprej obrnili na poslanke in zatem še na poslance državnega zbora.

Do zdaj sta zbrali 27 podpisov, medtem ko jih je pod zahtevo za presojo ustavnosti treba zbrati 30. Po Potratinem pojasnilu bo zahteva na ustavno sodišče vložena konec prihodnjega tedna.

Črnak Megličeva je ob tem opozorila na 55. člen ustave, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvih otrok. Po 5. členu zakona, ki ga bodo med drugim izpodbijali, pa sta do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo upravičena moški in ženska, ki živita v medsebojni zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti.

"Tu je srž problema. Ženska je nepopolna brez moškega. To nas vrača v 19. stoletje," je bila kritična poslanka SD-ja, ki pričakuje, da se bo ustavno sodišče "pozitivno odločilo o zahtevi, da bo odločilo čim prej in da bo odgovor vsebinski".

Podobna pobuda je bila zavrnjena
Pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti spornega dela omenjenega zakona je sicer že vložila neimenovana pobudnica. Toda ustavno sodišče je njeno pobudo 10. januarja letos zavrglo, ker je presodilo, da ni izkazala pravnega interesa. Poslanki SD-ja se bosta zato v svoji zahtevi naslonili prav na vsebino te pobude.

Pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo imajo sicer ženske od 18. do dopolnjenega 43. leta starosti, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zdravstvena blagajna tako krije postopke oploditve do največ šestih ciklusov za prvi porod živorojenega otroka, za vsak nadaljnji pa do največ štirih ciklusov.

V letu 2006 je bilo 2021 primerov postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, skupni strošek je znašal 3,51 milijona evrov. V letu 2007 je bilo 2381 primerov, kar je zdravstveno blagajno stalo 5,2 milijona evrov. Lani pa je bilo že 3323 primerov postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, skupna vrednost programa pa je znašala približno 7,6 milijona evrov.

O vprašanju zdravljenja neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo za samske ženske je bil junija 2001 izveden referendum, na katerem je bila novela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki je to dopuščala, zavrnjena.