Foto:
Foto:
Vlada želi z zakonom o vojnih grobiščih urediti status žrtvam povojnega nasilja.
Drugi železniški tir je s sprejetjem lokacijskega načrta korak bližje uresničitvi.

Omenjeni zakoni so v zadnjih dneh sprožili kar nekaj ostrih odzivov v javnosti.



Po predlogu novele zakona o žrtvah vojnega nasilja status civilne žrtve ne bi bil več odvisen od vojaške sile, ki ji je bila oseba izpostavljena, po predlogu novele zakona o vojnih grobiščih pa bi bile po vojni umorjene osebe pri kategorizaciji grobišč posebej obravnavane kot žrtve revolucionarnega nasilja.

S predlogom novele zakona o vojnih invalidih naj bi med drugim preprečili kopičenje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter istovrstnih pravic po zakonu o vojnih invalidih. Raven invalidnine po zdaj veljavnem zakonu je kar enajstkrat višja od invalidnine, ki jo za enako telesno okvaro dobi delovni invalid. Takšne razlike kažejo na socialno nepravičnost in negospodarno ravnanje, je v torek dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič.

Sprejet lokacijski načrt za drugi tir
Na seji vlade so ministri sprejeli tudi uredbo o državnem lokacijskem načrtu za drugi tir železniške proge na odseku Divača-Koper. Vrednost 27,1 kilometra proge, od katerih jih bo 20,3 kilometra potekalo skozi osem predorov, je ocenjena na 168 milijard tolarjev.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je opozoril, da je potrjeni lokacijski načrt le podlaga, da se začne pripravljati tehnična dokumentacija. Šele potem bo izdano gradbeno dovoljenje, kar bi se po Podobnikovem prepričanju lahko zgodilo v letu dni.