Na predobravnavnem roku je Marko Jaklič (levo) sodnici pojasnil, da ne priznava krivde za domnevno zlorabo položaja in pranje denarja v času, ko je vodil največjo slovensko zdravstveno zavarovalnico. Foto: BoBo
Na predobravnavnem roku je Marko Jaklič (levo) sodnici pojasnil, da ne priznava krivde za domnevno zlorabo položaja in pranje denarja v času, ko je vodil največjo slovensko zdravstveno zavarovalnico. Foto: BoBo
Jaklič je tudi zaradi tožb Vzajemne nepremičnine prepisal na ženo. Foto: BoBo
Črna gradnja Marka Jakliča
V javnosti je Jaklič morda celo najbolj zaslovel prav s svojimi nepremičninami, s svojo na črno zgrajeno kmetijo z bazenom nad Polhovim Gradcem, ki jo pristojnim inšpektorjem vse od leta 2005, ko so sprožili postopek zaradi najrazličnejših postopkovnih napak in pritožb, ni uspelo porušiti. Foto: MMC RTV SLO

Proti Marku Jakliču je njegov nekdanji delodajalec, zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, vložil kar dvanajst odškodninskih tožb, vredne štiri milijone evrov. Februarja letos pa je postala pravnomočna tudi obtožnica, ki se nanaša na domnevno oškodovanje zdravstvene zavarovalnice.

Vzajemna naj bi v času Jakličevega vodenja za pol milijona evrov preplačala storitve informacijske tehnologije podjetju S&T Slovenija, denar pa naj bi Jaklič prelil v svoje nepremičnine, predvsem na Hrvaškem.

Na predobravnavnem roku je Jaklič sodnici pojasnil, da ne priznava krivde za domnevno zlorabo položaja in pranje denarja v času, ko je vodil največjo slovensko zdravstveno zavarovalnico. Ob tem je sodnici še razložil, da zdaj zasluži zgolj 450 evrov mesečno, v lasti pa nima več nobenih nepremičnin ali vozil.

Črna gradnja čaka na legalizacijo
V javnosti je Jaklič morda celo najbolj zaslovel prav s svojimi nepremičninami, s svojo črno gradnjo, lično kmetijo z bazenom nad Polhovim Gradcem, ki jo pristojnim inšpektorjem vse od leta 2005, ko so sprožili postopek, zaradi najrazličnejših postopkovnih napak in pritožb ni uspelo porušiti.

Jakliču oz. natančneje njegovi ženi, izredni profesorici mednarodnih odnosov na FDV-ju Andreji Jaklič, pa jo bo morda uspelo legalizirati, saj so po novem občinskem prostorskem načrtu parcele, na katerih stoji tudi sporna črna gradnja, postale zazidljive. Vse slovenske nepremičnine v skupni lasti je namreč prepisal nanjo.

Kot je v medijih pojasnil lani poleti, se je odločil, da bo slovenske nepremičnine prepisal na ženo in vpisal pravico do brezplačnega dosmrtnega užitka ter prepoved odtujitve in obremenitve. Na podlagi tega pa bo lahko te nepremičnine nemoteno uporabljal. "Kar je bilo pridobljeno v Sloveniji, je njeno, kar je v tujini, pa moje," je razlagal Jaklič, ki se je večkrat tudi javno pohvalil s svojimi nepremičninskimi uspehi na hrvaški obali oz. otokih.

Koliko premoženja imata zakonca Jaklič?
Po poročanju Dela so se iskanja njegovega premoženja pred kratkim lotili na Vzajemni, ki kot rečeno toži Jakliča za okoli štiri milijone evrov. Po raziskavi Delovih novinarjev pa naj bi imela zakonca Jaklič v lasti kar 965.587 kvadratnih metrov površin oz., kot so slikovito ponazorili, naj bi to bilo enakovredno 131,4 nogometnega igrišča.

Po Delovih izračunih je Jaklič pred prepisom na ženo obvladoval 73 parcel s 84 hektarji površine (839.804 kvadratnih metrov).

Na Vrhovcih v Ljubljani je bil tako lastnik 437 kvadratnih metrov velikega zemljišča s stavbo, kjer živi z družino in starši, v Selu nad Polhovim Gradcem je imel v lasti kmetijo z dobrimi 30 hektarji zemlje, 5.175 kvadratnih metrov zemlje v Šmartnem ob Savi (naselje nasproti ljubljanskih Novih Jarš) in 53 hektarov zemlje skupaj z zaščiteno kmetijo na Setniku pri Polhovem Gradcu.

Stavbe, vinogradi in gozdovi na Hrvaškem
Na Hrvaškem je bil do pred kratkim lastnik dveh podjetij M-Kontakta in ABC gradnje, ki ju je mesec dni po nepravnomočni sodbi v korist Vzajemne, po kateri ji mora vrniti 306.000 evrov, prenesel na svojega svaka Petra Romavha.

V obtožnici, ki se nanaša na oškodovanje Vzajemne, je med drugim navedeno, da naj bi sporna finančna sredstva končala na računih njegovih hrvaških podjetij, prek katerih je med letoma 2004 in 2011 na Korčuli nabavil 17 nakupov nepremičnin oz. je naj bi imel v lasti najmanj 125.000 kvadratnih metrov zemljišč.

Prav izterjava sredstev od teh zemljišč pa je ena izmed sankcij v obtožnici proti Jakliču, ki je za Delo pojasnil, da je bil svoji hrvaški podjetji prisiljen prodati "zaradi situacije".