Alojz Šteiner (levo) se je svojemu predhodniku Albinu Gutmanu (desno)zahvalil za njegov prispevek k razvoju in graditvi Slovenske vojske. Foto: MORS
Alojz Šteiner (levo) se je svojemu predhodniku Albinu Gutmanu (desno)zahvalil za njegov prispevek k razvoju in graditvi Slovenske vojske. Foto: MORS
Gutman predal posle Šteinerju

Šteiner je po primopredaji povedal, da Slovensko vojsko prevzema v časih, ki niso tako enostavni. Zatrdil je, da pozna stanje v vojski in da ve, kaj je treba narediti.

Novi načelnik pričakuje podporo tako ministrstva za obrambo kot širše družbe, kar je po njegovih besedah mogoče doseči ob sodelovanju z mediji.

Jelušičeva napoveduje še več zamenjav
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je dejala, da Šteiner Slovensko vojsko prevzema v prav posebnem trenutku. Pričakuje, da bo na podlagi ugotovitev strateškega pregleda obrambnega resorja potrebna vrsta posegov v obseg in strukturo SV-ja.

Dejala je, da SV iz faze analize prehaja v fazo delovanja, v kateri naj bi prišlo do več, tudi kadrovskih sprememb. Jelušičeva je za Šteinerjevega namestnika imenovala brigadirja Branimirja Furlana, v prihodnjih dneh pa naj bi na vodilnih mestih v SV-ju opravili "še vrsto drugih rotacij". Novo ekipo, ki bo "izvajala zahteven proces preoblikovanja SV-ja," bo ministrica javnosti predstavila 12. maja.

Šteiner naj bi sicer poznal tako dobre kot šibke strani vojaškega resorja, saj je sodeloval pri strateškem pregledu sektorja, je še dejala ministrica.

Gutman zamenjavo sprejel kot vojak
Svojo zamenjavo je komentiral tudi nekdanji načelnik SV-ja Albin Gutman, ki svojo zamenjavo sprejema kot vojak. Dejal je, da so vojaki navajeni opravljanja različnih dolžnosti, zato bo tudi sam še naprej opravljal naloge, ki mu bodo dodeljene.

A. K. K.

Več utrnikov s primopredaje si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Gutman predal posle Šteinerju