Nataša Pirc Musar s kosovsko predsednico Vjoso Osmani-Sadriu. Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter
Nataša Pirc Musar s kosovsko predsednico Vjoso Osmani-Sadriu. Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter

"S predsednico Osmani sva se strinjali, da je nadaljnja pot Kosova evropska. Slovenija bo to pot podpirala še naprej, tudi v okviru procesa Brdo-Brioni," je na Twitterju zapisala predsednica Nataša Pirc Musar. Predsednica Kosova pa je sporočila, da se veseli nadaljnjega tesnega sodelovanja s Slovenijo pri zagotavljanju trajnega miru v regiji in zunaj nje ter pri evroatlantski poti Kosova.

Pirc Musar se je danes sestala tudi z moldavsko predsednico Maio Sandu. Na srečanju je opozorila, da je Moldavija dokaz, kako nevarni so lahko kibernetski napadi in dezinformacije, ki spremljajo vojno v Ukrajini. Z moldavsko predsednico sta se strinjali, da se mora ta izziv bolj odločno nasloviti, predvsem v sodelovanju z baltskimi državami.

"EU ne sme pozabiti na države, ki so deležne načrtnih pritiskov. Več pri zaustavitvi širjenja tega pojava pa morajo narediti tudi digitalne korporacije," je poudarila Pirc Musar.

Prav tako je obljubila, da bo Slovenija Moldaviji še naprej pomagala prek Ustanove za krepitev človekove varnosti – ITF, ki v Moldaviji izvaja projekte psihosocialne pomoči ukrajinskim beguncem.

Pirc Musar ima danes na programu še dvostransko srečanje z belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko.

Zatem se je udeležila razprave, kjer je bila osrednja govorka ameriška podpredsednica Kamala Harris. Ta je v svojem govoru poudarila, da je čezatlantsko zavezništvo močnejše kot kadarkoli prej in da duh ukrajinskega ljudstva še vedno vztraja. Predsednica Pirc Musar je sicer že prvi dan konference izpostavila, da Slovenija vztraja pri nadaljnji podpori Ukrajini.

Ob zaključku konference se je predsednica skupaj z ministrico za zunanje zadeve in evropske zadeve Tanjo Fajon udeležila še razprave o evropski prihodnosti Zahodnega Balkana.

Zunanje ministrice ob robu münchenske konference z izjavo o pravicah žensk v Afganistanu in Iranu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu Münchenske varnostne konference kot članica neformalne skupine zunanjih ministric udeležila srečanja zunanjih ministric. Na srečanju je deset ministric sprejelo skupno izjavo glede pravic žensk in deklet v Afganistanu in Iranu.

V izjavi, sprejeti na srečanju, ki sta ga gostili predstavnici Nemčije in Kanade, so ministrice obsodile prizadevanja afganistanskih talibanov za izključitev žensk iz javnega življenja.

Zunanja Fajon je na Münchenski varnostni konferenci imela tudi številna dvostranska srečanja. Poudarila je, da Slovenijo predstavlja kot odprto in sodobno državo ter odlično kandidatko za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a.

Ob robu konference se je ministrica Fajon srečala z zunanjimi ministri Filipinov, Brazilije, Andore, Južne Koreje, Mongolije, Jordanije, Toga in visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi in sodelovanje na multilateralni ravni.