Predsednik vlade ne razmišlja o tem, da bi vezal zaupnico vladi na uspeh pokojninske reforme. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik vlade ne razmišlja o tem, da bi vezal zaupnico vladi na uspeh pokojninske reforme. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
V DeSUS-u nasprotujejo predlagani pokojninski reformi. Če bo v zakonu ostala formula 60:40, poslanci DeSUS-a ne bodo glasovali za pokojninski zakon, je znova zatrdil Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Po pisanju nekaterih časnikov naj bi predsednik vlade Borut Pahor napovedal, da bo zaupnico celotni vladi vezal na sprejetje pokojninske reforme. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da so se o tem pogovarjali tudi na sestanku koalicijskih strank in da predsednik vlade o tem ne razmišlja. "Gre za dezinformacijo. Danes smo se na koaliciji dogovorili, da gremo s pokojninsko reformo naprej in da poskušamo rešitve iz pokojninske reforme uskladiti," pojasnjuje Erjavec.

Erjavec: Pričakujem, da bomo sklenili kompromis
"Kakor veste, je za DesSUS problem formula usklajevanja. Pričakujem, da bomo v prihodnjih dneh imeli še te pogovore in da bomo prišli do neke kompromisne rešitve ter da ne bo treba vložiti predloga glasovanja o zaupnici vlade. Če ne bo konsenza, DeSUS zagotovo ne bo podprl pokojninske reforme," zatrjuje predsednik stranke in dodaja, da bo jutri zasedal izvršni odbor DeSUS-a, kamor je povabljen tudi minister za delo Ivan Svetlik.

"Glavna tema je, kako zagotoviti vzdržen pokojninski sistem"
Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič verjame, da bodo v koaliciji dosegli dogovor in da ne bo potrebe po glasovanju o zaupnici vladi. "Diskusija o tem bi preusmerila pozornost od vsebine pokojninske reforme, ki zanima vsakega od nas, k nekim političnim vprašanjem, kar ni v interesu nikogar," je prepričan Golobič.

"Glavna tema je, kako zagotoviti vzdržen pokojninski sistem, varno starost za sedanje in prihodnje generacije. Verjamem, da bo ta instrument prihranjen za kakšno drugo priložnost," je še glede glasovanja o zaupnici vladi povedal Golobič.

Erjavec: Naše izhodišče je 80:20
Erjavec je pred sestankom koalicijskih strank za MMC povedal, da je DeSUS švicarski formuli močno nasprotoval, zdajšnji predlog, da bi se pokojnine usklajevalo 60 odstotkov z rastjo plač, 40 z rastjo življenjskih stroškov, pa jim prav tako ne ustreza. "Naše izhodišče je 80:20. Če bomo našli kompromisno rešitev, bomo reformo podprli in potem tudi ni nobene potrebe, da se veže na zaupnico, ker bi jo potem vsi poslanci koalicije podprli. Sklep vodstva stranke je že, da v primeru švicarske formule ali 60:40 naši poslanci ne bi glasovali za pokojninski zakon," je še dodal.