Pokojninske novosti bodo v parlament romale brez soglasja sindikatov. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninske novosti bodo v parlament romale brez soglasja sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Ker vse kaže, da bo šla pokojninska reforma v državni zbor neusklajena s socialnimi partnerji, sindikate pa moti predvsem delo do 65. leta starosti, so ti odločeni izvesti referendum.

Na referendumsko odločanje gre sicer načeloma lahko vsak zakon, tudi pokojninski. A nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj je za Radio Slovenija v zvezi s tem dejal, da bo vlada zahtevo sindikatov najverjetneje poslala na ustavno sodišče, ki bo odločalo, ali bi z uveljavitvijo pokojninskega zakona lahko nastale protiustavne posledice.

"Mislim, da ima vlada velike možnosti, da uspe," dodaja Čebulj. Neustavne posledice bi po njegovih besedah nastale zato, ker država v tem primeru ne bi več mogla zagotavljati socialne varnosti za starost in pravice do pokojnine, ki pa je ena izmed ustavnih pravic.

Referendumski "ne" bi novosti ustavil vsaj za eno leto
A v primeru, da bi se referendum vseeno zgodil in bi bila reforma na njem zavrnjena, državni zbor še eno leto zatem ne bi mogel sprejeti zakona z isto vsebino. Zastoj bi tako po besedah Čebulja trajal vsaj leto dni ali še dlje, pokojninske novosti pa bi počakale naslednjo vlado.

"Če referendum uspe, ima lahko resne posledice, ampak mislim, da ima zadeva zelo malo možnosti, da bi prišla prek ustavnega sodišča," še pravi nekdanji ustavni sodnik.