Erjavec je napovedal, da se bodo
Erjavec je napovedal, da se bodo "ostro postavili v bran pravicam, ker se krize ne rešuje na plečih upokojencev". Kljub temu pravi, da ne želi politične krize. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec je napovedal, da bo njegova stranka vztrajala pri že znanih zahtevah glede pokojninske reforme. Ne strinjajo s t. i. švicarsko formulo o usklajevanju pokojnin, ko bi se pokojnine 60-odstotno usklajevale z rastjo plač, 40-odstotno pa z rastjo življenjskih stroškov.

Sporazum, ki ga je preračunavalo že ministrstvo
V DeSUS-u želijo, da je razmerje 80:20 v prid usklajevanja z rastjo plač, čeprav so pripravljeni na kompromis v razmerju 70:30. Več kot toliko ne nameravajo popuščati, zato je po besedah Erjavca zdaj vse odvisno od preostalih koalicijskih strank oziroma vlade. Razmerje 70 proti 30 so sicer na ministrstvu za delo prepračunavali že pri pripravi predloga pokojninske reforme, ki sta ga pred dnevi predstavila premier Borut Pahor in minister za delo Ivan Svetlik.

Prav tako pa v DeSUS-u ne bodo privolili v zamrznitev pokojnin, kar bi se utegnilo zgoditi ob sprejemu proračunov za leti 2011 in 2012. Erjavec je namreč prepričan, da krize z zamrznitvijo pokojnin ne bodo rešili, saj bodo upokojenci v še večji stiski in bodo posledično potrebovali druge socialne transferje, kar bo spet obremenjevalo državo. Rešitev tako vidi v večji obremenitvi najbogatejših, za vzdržnost pokojninskega sistema pa boljše zaposlovanje mladih. Če vlada tega iz predloga proračuna ne bo umaknila, ga DeSUS ne bo podprl.

Erjavec ne želi politične krize
Čeprav predsednik DeSUS-a in nekdanji minister zatrjuje, da se bodo "ostro postavili v bran pravicam, ker se krize ne rešuje na plečih upokojencev", pa obenem tudi poudarja, da ne želi politične krize, saj da bi to bilo v teh časih zelo neodgovorno. Od vlade zato pričakuje, da bo prisluhnila argumentom njegove stranke, saj vzdržujejo socialni mir. In ker po njegovih besedah tudi sindikati napovedujejo "vročo jesen", se mu zdi še toliko pomembneje iskati skupne rešitve.