Blagoslov kruha, pirhov, šunke, hrena in potice. Foto: EPA
Blagoslov kruha, pirhov, šunke, hrena in potice. Foto: EPA
Žegnanje jedi
Velika noč na Krasu

Velika sobota, dan pred največjim krščanskim praznikom, na katerega se verniki spominjajo Jezusovega vstajenja, je dan celodnevnega čaščenja Jezusa v božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek.

Prvo dejanje sobotnih obredov je blagoslavljanje ognja in vode, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Značilna je tudi priprava velikonočnih jedi, med katerimi so najznačilnejši pirhi, poleg njih pa še šunka, hren in potica. Verniki velikonočne jedi nosijo k blagoslovu, ki ves dan potekal po številnih slovenskih cerkvah.

Velikonočno bosta te dni obarvana tudi programa Radia in Televizije Slovenija.

V nedeljo vabljeni k ogledu:
- katoliške maše ob 10. uri na TVS 1,
- praznične oddaje Obzorja duha ob 11.20 na TVS 1,
- prenosa Urbi et Orbi ob 12. uri na TVS 1.

Po blagoslovu velikonočnih jedi se zvečer začnjeo obredi velikonočne vigilije oziroma bedenja, pri čemer imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub.

Slovenijo bo ponoči zajel hladen zrak in v višje ležečih krajih na Gorenjskem se bodo prebudili v zasneženo velikonočno jutro. Dopoldne bo začelo snežiti tudi ponekod po nižinah. Nad 600 metri nadmorske višine lahko ponoči pade okoli 10 centimetrov snega, višje pa tudi do 25 centimetrov. V nižinah ga bo nasulo okoli pet centimetrov.


Papež bo vodil vigilijo
V vatikanski baziliki sv. Petra bo vigilijo tradicionalno vodil papež Benedikt XVI. Začela se bo ob 21. uri. V ljubljanski stolnici bo vigilijo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres (ob 20. uri), v mariborski stolnici pa nadškof Marjan Turnšek (ob 19. uri).

Evangeličani zajtrka ne blagoslavljajo
Slovesno bo tudi za evangeličanske vernike. Tudi oni v soboto prižgejo velikonočni ogenj, ki simbolizira svetlobo in veselje. Pripravijo tudi velikonočni zajtrk, a ga ne blagoslavljajo.

Pravoslavci teden dni pozneje, Judje praznujejo pasho
Večina pravoslavnih kristjanov bo zaradi uporabe drugačnega koledarja veliko noč praznovala čez teden dni. Današnja sobota je pomemben dan tudi za Jude, saj je zanje prvi dan praznovanja pashe. Pasha je največji judovski praznik, med katerim se spominjajo bega iz egiptovskega suženjstva pod vodstvom Mojzesa. Judje v Sloveniji se na ta dan zbirajo v sinagogi v Ljubljani.


Voščilo iz islamske skupnosti
Ljubljanskemu nadškofu in metropolitu Antonu Stresu in vsem kristjanom je mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus zaželel, da bi praznik preživeli v blaginji, veselju in duhovni radosti. "Luč velike noči, ki jo kristjani doživljajo na poseben način, jim pomaga krepiti vero. Želim si, da velikonočno praznovanje preživite v duhovnem miru, razumevanju in strpnosti med verniki, prijatelji in sosedi," je zapisal v čestitki.

Žegnanje jedi
Velika noč na Krasu