Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Dve prometno zelo obremenjeni poletni soboti, 27. julija in 17. avgusta, ko je na poti skozi Slovenijo veliko domačih in tujih turistov, bo Agencija za varnost prometa (AVP) izvedla preventivno akcijo. Na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih bodo med 11. in 18. uro voznikom delili vodo in izobraževalne letake, s katerimi bodo opozarjali voznike na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez uživanja alkohola.

"V rokah vsakega voznika je velika odgovornost. Poleg navedenega visoke temperature, zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče prav tako vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od vseh udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. V primeru zastojev na avtocestah in hitrih cestah ne smemo pozabiti na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu," je pred začetkom akcije povedala namestnica direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Saša Jevšnik Kafol.

Študenti bodo na večjih bencinskih servisih na vseh avtocestnih krakih delili vodo in izobraževalno gradivo v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku.

Na odstavnem pasu niste varni

V družbi DARS opozarjajo, da je ustavljanje na odstavnem pasu avtoceste lahko smrtno nevarno in dovoljeno le v nujnih primerih. Veliko hudih nesreč se zgodi ravno na tem delu avtoceste.

Vse voznike pozivajo, naj bodo med vožnjo pozorni tudi na dogajanja na odstavnih pasovih.

Osnovna pravila za varno udeležbo v prometu

Sorodna novica Kako lahko pripomoremo k zmanjšanju cestnih zastojev?

Ob akciji so spomnili na nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo ob prometu. Tako morajo v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. "Pravilno razvrščanje lahko reši življenje," so poudarili.

Pot naj bo dobro organizirana in načrtovana, preverite delovanje vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite razmere na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov. Preverite pogoje vstopa v posamezno državo.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena; zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah.

Na daljši poti poskrbite za redne počitke in zadostno količino vode za vse potnike v vozilu.

Kaj storiti, če se vam na avtocesti pokvari vozilo?

- Prižgite varnostne utripalke;
- nadenite si odsevne jopiče;
- preden izstopite iz vozila, se prepričajte, da je to varno;
- ves čas bodite pozorni na promet okoli vas in se čim prej umaknite za varnostno ograjo, kjer boste počakali na prihod intervencijskih služb;
- bodite pozorni, da za ograjo ni strmega pobočja ali prepada;
- v najkrajšem možnem času pokličite prometnoinformacijski center na številko 1970.