Takole so otroci izdelali ribice, zaščitni znak Dneva za spremembe. 5. aprila bo po Sloveniji potekalo več kot 140 akcij. Foto: MMC RTV SLO
Takole so otroci izdelali ribice, zaščitni znak Dneva za spremembe. 5. aprila bo po Sloveniji potekalo več kot 140 akcij. Foto: MMC RTV SLO
Ribice, ki plavajo proti toku, predstavljajo simbol Dneva za spremembe. Foto: MMC RTV SLO
Zemljevid z označenimi kraji, kjer bodo 5. aprila potekale različne skupnostne akcije. Foto: BoBo
Ne prepuščajmo se toku, spreminjajmo skupaj, pozivajo organizatorji Dneva za spremembe. Foto: Slovenska filantropija

Vseslovenska prostovoljna akcija, ki bo prihodnjo soboto potekala že petič, letos v ospredje postavlja medsebojno pomoč znotraj skupnosti. Doslej so prejeli že 120 prijav, akcije pa so zelo različne, pravi Mateja Prinčič iz Slovenske filantropije, ki je pobudnica akcije. Častni pokrovitelj letošnjega dneva je predsednik države Borut Pahor.

Vsako leto so razpisane različne teme: predlani je dan potekal pod geslom Premagujmo osamljenost, lani je bila v ospredju izmenjava uporabnih predmetov. "Ljudje so organizacijam darovali uporabne predmete, ki jih sami niso uporabili, in potem so se na akcijah, ki so potekale po vsej državi, ti predmete izmenjavali, ne prodajali, za prostovoljske prispevke. Letos smo spremenili koncept in ta je zelo odprt. Težave v lokalnih skupnostih so namreč različne in vsaka skupnost ima svoje specifike, težave in potrebe, zato smo se odločili, da pustimo tako odprt koncept, da si sami izberejo tematike. Prijavljenih je veliko različnih akcij," pojasnjuje Prinčičeva. Projekt Dan za spremembe so začeli, da bi ljudi spomnili na pomembno vrednoto, solidarnost, ki zaradi hitrega načina življenja vedno bolj izginja iz našega vsakdanjika.

V okviru Dneva za spremembe bodo organizatorji organizirali tudi nagradni fotonatečaj. Svoje fotografije z Dneva za spremembe boste lahko poslali na naslov: mateja.princic@filantropija.org.

"Že od začetka je taka podoba z ribami, rumena riba plava proti toku in dela spremembe," pojasnjuje pomen zaščitnega znaka za projekt - rumene ribe. Letos so na različnih lokacijah organizirali delavnice, na katerih so udeleženci kvačkali ribice, jih risali, delali origamije in tako širili pozitivno sporočilo Dneva za spremembe.

Na spletni strani www.prostovoljstvo.org je objavljen seznam prijavljenih dejavnosti z vsemi stiki, tako da se lahko vsakdo po svojih željah in zmožnostih pridruži izbrani dejavnosti. Čeprav se je čas za formalno prijavo samih akcij že iztekel, seveda nikogar ne bodo zavrnili in še naprej vabijo organizatorje in sodelujoče, da si prihodnjo soboto vzamejo nekaj ur časa in storijo dobro delo za skupnost.

"Veliko je izmenjav, že okoli 20 akcij je na to temo, zbrani denar pa bodo podelili različnim organizacijam. Kar nekaj akcij bo tudi takih, ko bodo zbrana sredstva podelili gasilcem in se jim tako zahvalili za vso pomoč pri odpravi posledic žledu. Veliko je tudi medgeneracijskega druženja in pomoči, nekateri bodo tudi delili dobre misli, skratka pestro bo," našteva Prinčičeva. V Zagorju bodo tako gradili prazgodovinsko hiško, na Ptuju pa bodo prostovoljci z grafiti polepšali enega izmed podhodov železniške postaje.

V akcijah bodo sodelovali tudi šole, občine, podjetja in seveda posamezniki. "Najbolj pozivamo prostovoljske organizacije, ker smo tudi mi ena izmed njih in imamo široko mrežo. Večinoma so organizatorji prav nevladne organizacije, ki so pa na lokalni ravni povezane z različnimi akterji." Vseh organizacij je okoli 250, poleg številnih humanitarnih in prostovoljskih organizacij pa se je akciji pridružilo tudi 22 občin, 74 osnovnih in srednjih šol, 12 vrtcev ter 22 podjetij. "Podjetja se tudi pridružujejo akciji, in sicer bodisi z materiali, donacijami, nekatera pa tudi "posodijo" svoje zaposlene v okviru prizadevanj za večjo družbeno odgovornost", pravi Prinčičeva.

Pri tovrstnih akcijah imajo pomembno vlogo tudi mediji, predvsem glede širjenja informacije, kje in kdaj potekajo. "Pred kratkim smo iskali prostovoljce za Onkološki inštitut. Nikoli še nisem doživela takega velikega odziva medijev. Poslala sem kratko medijsko sporočilo, da se iščejo prostovoljci. S kolegico, s katero sva sodelovali pri projektu, sva bili dva tedna "pečeni", toliko prijav smo dobili," pojasnjuje dobre izkušnje Prinčičeva.

Na lanskem dnevu je po ocenah organizatorjev sodelovalo okoli 4.000 prostovoljcev, ki so se udeležili okoli 80 akcij, letos kaže še bolje. "Ponekod sta recimo samo dva prostovoljca, ponekod pa jih je 100, različno je od akcije do akcije. Prizadevamo si, da dobimo podatke o številu udeležencev in akcij, ker je to pomembno za vnaprejšnje delo," še pravi.

S klikom na zemljevidu poiščite sebi primerno akcijo
Zemljevid akcij je najpreprostejši način, kako lahko zainteresirani izvedo vse o akcijah. "Različne organizacije so nam poslale prijavo, kaj in kje bodo kaj organizirale, mi pa vse povezujemo, pripravili smo tudi zemljevid. Vsakdo na njem lahko pogleda, kaj poteka v njihovi bližini, in se potem odloči, kje in komu se bo pridružil."

Slovenska filantropija kot pobudnik akcije organizira tudi lastne akcije na omenjeni dan. "Imamo svoje poslovne enote, medgeneracijske skupnostne centre, v Vipavi, Murski Soboti, Črnomlju in Žalcu ter prostovoljsko pisarno v Mariboru. V vseh teh krajih bomo izvajali svoje akcije, poleg tega pa bomo v Ljubljani na Viču obnavljali hišo, ki smo jo dobili v uporabo od Mestne občine Ljubljana, v njej pa želimo organizirati prostovoljski center. Še ena naša akcija bo potekala tudi v Logatcu," je naštela, kaj vse pripravljajo za soboto.