V preteklosti so se tik pred prevzemom predsedovanja že dogajale določene napetosti, na primer britanske volitve dva meseca pred predsedovanjem države EU-ju, popobno je bilo na Danskem, pravi Logar. Foto: www.ukom.gov.si
V preteklosti so se tik pred prevzemom predsedovanja že dogajale določene napetosti, na primer britanske volitve dva meseca pred predsedovanjem države EU-ju, popobno je bilo na Danskem, pravi Logar. Foto: www.ukom.gov.si
Matej Lahovnik
Miran Potrč
Po Potrčevem mnenju SD deluje korektno. Foto: RTV SLO
Evorpska zastava
V kakšnem ozračju bo Slovenija začela predsedovati Evropski uniji? Foto: EPA

Logar je za MMC pojasnil nekatere dileme, ki se po včerajšnji presenetljivi izjavi premierja Janeza Janše pojavljajo v zvezi s skorajšnjim prevzemom predsedovanja Evropski uniji. Slovenija bo v vsakem primeru predsedovala, lahko pa odstop pomeni dodatne interne zaplete, pravi Logar. Priprave so zdaj na tako pozni zaključni stopnji, da po njegovem mnenju nova vlada ne bi mogla spreminjati ne ljudi ne strukture.

Logar: Pri projektu predsedovanja morajo sodelovati vsi
V tem trenutku žogica ni na strani vlade, ki se pospešeno pripravlja na predsedovanje, dodaja Logar, ampak mora opozicija začeti sodelovati pri tem drugem najpomembnejšem projektu Slovenije po osamosvojitvi, ne pa da samo opozicijsko nagaja. Sodelovati morajo vsi, opozicija, koalicija in mediji, saj gre za nastop Slovenije na mednarodnem prizorišču, in v interesu vseh je, da se Slovenija dobro odreže, pojasnjuje Logar.

Janez Janša je včeraj med drugim tudi poudaril, da za skorajšnje predsedovanje EU-ju porabi večino svojega časa in vlaga izjemne napore, ki pa se razmeroma malo vidijo in zamolčijo. Tudi Logar je poudaril to, da je premier sam vodil ožjo delovno skupino za priprave na predsedovanje, zdaj pa vsak dan sodeluje pri evropskih zadevah in njegovi obiski v tujini so že v luči novega predsedujočega evropskemu svetu.

Priprave so skoraj končane
Iz Službe vlade za evropske zadeve pa so nam na vprašanje, kako potekajo priprave na predsedovanje, sporočili, da so priprave tako rekoč že končane. Pri tem otežujejo delo vlade predvsem neutemeljeni in nepotrebni pritiski, zato bi predsedovanju Slovenije Evropski uniji najbolj koristilo spoštovanje dogovora, ki ga je v ta namen podpisala večina parlamentarnih strank, so še zapisali.

Janša je včeraj spomnil na sporazum, da bodo koalicijske in opozicijske stranke sodelovale pri pripravah na predsedovanje in med predsedovanjem EU-ju. Po njegovem mnenju se ta sporazum drastično krši. In kaj o kršenju sporazuma o "nenapadanju" vlade in ministrov med predsedovanjem EU-ju pravi opozicija?

Zares: Nadzor nad vlado je naša naloga
V stranki Zares so za MMC povedali, da vztrajajo, da jih podpis sporazuma o sodelovanju ne odvezuje od ustavno in zakonsko določenih nalog poslancev. V primeru opozicijskih strank je ta naloga nadzor nad delom vlade. Sicer pa je vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik že prej poudaril, da z vlado niso nikoli podpisali nikakršnega sporazuma, ki bi jim v času priprav na predsedovanje ali med samim predsedovanjem EU-ju preprečil vlagati interpelacije.

Potrč: Janša se le izgovarja
Izjava Janše je le izgovor in usmerjanje krivde za slabe rezultate vlade na opozicijo, pravi vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč. Po njegovih besedah ima vlada večino in lahko odloča. Ne more pa sprejemati tega, da vlada izsiljuje z uveljavitvijo zahtev, ki so sporne že dolgo časa - recimo referendum o šolski zakonodaji, zato tudi ne prevzema odgovornosti za odločitev glede odstopa vlade, je še povedal Potrč.

LDS: V krizi je vodenje vlade
Iz LDS-a so sporočili, da niso podpisali nobenega sporazuma in da nikakor ne bodo priznavali žargona in logike nekakšnih kriznih ali celo izrednih razmer. Če kaj, potem sta ta trenutek v krizi vodenje vlade in upravljanje izvršne oblasti, pravijo v LDS-u.