Notranji minister pravi, da je poleg manj smrtnih žrtev tudi manj ranjenih. Foto: EPA
Notranji minister pravi, da je poleg manj smrtnih žrtev tudi manj ranjenih. Foto: EPA
Policijski motorji
Policisti vsak vikend pridržijo okoli 100 močno vinjenih voznikov. Foto: MMC RTV SLO
Mate in Žerjav: Pozitivni učinki zakona

"Kot sem nekajkrat rekel, bo zakon dosegel svoj namen tudi, če bomo prihranili samo eno življenje, in to se je nedvomno zgodilo. Še več, v mesecu maju smo prihranili pet do 10 življenj," je dejal Žerjav. Do 11. junija je letos na cestah umrlo 90 ljudi, lani pa 113. Po besedah Mateja se je zmanjšalo tudi število poškodovanih v nesrečah.

Mate pa upa, da se bodo pozitivni učinki novega zakona še nadaljevali in da bo dosežen cilj nacionalnega programa o varnosti cestnega prometa o največ 205 smrtnih žrtvah na cestah.

Potrebni tudi represivni ukrepi
"Vsaka žrtev, vsaka oseba, ki jo izgubimo na cesti, je žrtev preveč, povzroči strahovite travme v družini, v najožji sorodstveni skupini in seveda tudi pri prijateljih in znancih. Zato menim, da je vsaka oseba, ki jo izgubimo na cesti, popolnoma nepotrebna žrtev in zato moramo narediti vse, da to preprečimo. Ni dovolj le preventiva in zato na žalost potrebujemo tudi represivne ukrepe," pojasnjuje Mate, ki je še povedal, da so želeli z zakonom doseči oprijemljive in učinkovite rezultate, še preden bo dokončan popolnoma nov koncept zakonodaje o prometni varnosti.

Od 30. aprila, ko je v veljavo stopil zakon, pa do danes so policisti pridržali veliko število voznikov, ki so v krvi imeli več kot 1,1 promila alkohola, je še dejal minister Mate. Največ vinjenih ljudi so prijeli ob koncu tedna.

Policija je letos odvzela 270 motornih vozil, v primerjavi z lani, ko so bila odvzeta 104 motorna vozila.

M. R.

Mate in Žerjav: Pozitivni učinki zakona