Primanjkljaj naj bi znašal 1,73 milijarde evrov oziroma 4,8 odstotka BDP-ja. Foto: EPA
Primanjkljaj naj bi znašal 1,73 milijarde evrov oziroma 4,8 odstotka BDP-ja. Foto: EPA
Kako privarčevati?

Primanjkljaj naj bi znašal 1,73 milijarde evrov oziroma 4,8 odstotka BDP-ja, z rebalansom pa je bil predviden 5-odstotni primanjkljaj. V proračun se je lani steklo milijardo evrov manj prihodkov kot leta 2008, odhodki pa so bili višji za 790 milijonov evrov, je povedala generalna direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance Alenka Bratušek.

Izdatki za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so se lani povečali za 12 oziroma 27,3 odstotka. Minister za finance France Križanič je ob tem dejal, da razvojnemu preobratu sledimo ne glede na krizo.

Križanič pričakuje višjo obdavčitev za nepremičnine, v katerih lastniki ne živijo
Na finančnem ministrstvu nameravajo letos pripraviti 23 zakonov, med njimi tudi zakon o preoblikovanju Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe. Skupaj z že pripravljenim zakonom o upravljanju kapitalskih naložb države se bo namreč ločilo upravljanje državnih naložb od centrov regulacije gospodarskih dejavnosti in vodenja ekonomske politike.

Spremembe zakona o nasledstvu bodo omogočile, da se del sredstev - 50 milijonov evrov -, ki so bila zbrana v sukcesijskih postopkih, lahko porabi za povratno financiranje razvojnih projektov. Z novelo zakona o javnih financah se bo rešilo vprašanje sredstev v upravljanju, napovedujejo pa se tudi velike spremembe zakona o igrah na srečo, je dejal Križanič.

Davek na nepremičnine bo po besedah ministra pomenil modernizacijo dozdajšnjega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, tovrstni prihodki pa bodo predstavljali vir za lokalne skupnosti, ki bodo lahko same določale stopnjo davka. Križanič ob tem pričakuje, da bodo tiste nepremičnine, v katerih lastniki ne živijo, višje obdavčene.

Kako privarčevati?