Pri preverjanju pravilnosti izvršitve proračuna za leto 2008 je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom. Foto: MMC RTV SLO
Pri preverjanju pravilnosti izvršitve proračuna za leto 2008 je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom. Foto: MMC RTV SLO

Po ugotovitvah revizorjev je v zaključnem računu izkazanih za 115,7 milijona evrov manj proračunskih odhodkov od dejanskih. Tudi pri prihodkih je prišlo do nepravilnosti, saj jih je izkazanih za 7,6 milijona evrov manj. Državni proračun tako ni imel za 65 milijonov evrov presežka, temveč za 43,1 milijona evrov primanjkljaja.

Brez izkazanih dividend Telekoma Slovenije
Med proračunskimi prihodki niso izkazane izplačane dividende Telekoma Slovenije, med odhodki pa ne izplačila sredstev upravičencem do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje ter obresti za založena sredstva Slovenske odškodninske družbe in njeni stroški.

Preverjana tudi pravilnost izvršitve
Računsko sodišče je preverjalo tudi pravilnost izvršitve proračuna za leto 2008 ter vladi in proračunskim uporabnikom izreklo mnenje s pridržkom. Ugotovilo je namreč več primerov ravnanja v neskladju s predpisi pri zaposlovanju, plačah in drugih osebnih prejemkih, pri prevzemanju obveznosti iz proračuna, pri oddaji javnih naročil ter pri dodeljevanju transferjev.