Predsednik odbora za državne proslave Aleksander Zorn je pred časom to proslavo označil kot staro partizansko proslavo. Foto: RTV SLO
Predsednik odbora za državne proslave Aleksander Zorn je pred časom to proslavo označil kot staro partizansko proslavo. Foto: RTV SLO
Proslava v Novi Gorici
TIGR je že praznoval visoki jubilej svoje ustanovitve. Foto: RTV SLO
Obletnica priključitve Primorske

Na ljudskem zborovanju in slovesnosti z naslovom Na svoji zemlji se je zbralo okrog 15.000 ljudi. Na proslavi kljub pokroviteljstvu ni bilo predsednika Janeza Drnovška, iz njegovega kabineta pa so poslali opravičilo.

Slavnostna govornika na proslavi sta bila predsednik društva TIGR Marjan Bevk in predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik, zbrane pa je nagovoril tudi novogoriški župan Mirko Brulc. Bevk in Stanovnik sta poudarila upornost Primorcev ter skupni boj tigrovcev, partizanov in borcev za osamosvojitev Slovenije.

Poziv k enotnosti
Oba govornika sta pozvala k notranji enotnosti. Stanovnik je v svojem govoru povedal: "Notranje lahko imamo različne poglede, a moramo biti enotni, ko gre za nacionalni interes." Ob tem je ostro opozoril na notranjepolitične razprtije o polpretekli zgodovini: "Doma premetavamo kosti in iz tega delamo politični šov, potem pa nam je čudno, če sosedje sprožijo vprašanje fojb."

Zborovanje ni protiutež uradni proslavi
Primorska poleg priključitve matični domovini praznuje tudi 80. obletnico ustanovitve organizacije TIGR in 65. obletnico ustanovitve Prvega primorskega bataljona, ni pa bila to uradna državna proslava. Ta bo 15. septembra, spomnila pa bo na dan uveljavitve Pariške mirovne pogodbe, s katero je bil velik del Primorske priključen k matični domovini. Organizatorji ljudskega zborovanja so poudarili tudi, da le-to nikakor ni protiutež državni slovesnosti ob priključitvi Primorske, ki bo potekala v Brkinih, ampak gre za nadgradnjo vseh primorskih slovesnosti.

Prireditev so pripravile veteranske organizacije, občine na Goriškem ter invalidska in človekoljubna združenja. Prireditve so se udeležili nekdanji predsednik Milan Kučan in predsedniški kandidati Mitja Gaspari, Danilo Türk in Lojze Peterle.

Ponovno komedija zmešnjav pred proslavami
Sicer pa je pred dogodkom zanimiva predvsem zmešnjava, ki je nastala pred samimi praznovanji. Predsednik odbora za državne proslave Aleksander Zorn je to proslavo označil kot staro partizansko proslavo, značilno za totalitarne režime, podporo Drnovška pa za protislovno.

Stanovnik mu je odgovoril, da so te besede nespodobne in da njihova proslava v Novi Gorici v ničemer ne nasprotuje državni proslavi na Tatrah. O Drnovškovem pokroviteljstvu, predsednik se je sicer odrekel sodelovanju na državnih proslavah, pa pravi, da je Drnovšek pač predsednik vseh Slovencev, "ljudski predsednik".

Spet "Naš Tito"
Pred zborovanjem je skupina, ki že več let skuša ohraniti napis Naš Tito na mejni gori Sabotin, znova obnovila napis.

Obletnica priključitve Primorske