Posedi zastopa 22 sindikatov javnega sektorja, Štrukelj pa sedem. Foto: Bobo
Posedi zastopa 22 sindikatov javnega sektorja, Štrukelj pa sedem. Foto: Bobo

Julija je vlada določila besedilo aneksa in dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je sindikate 26. julija pozvala k podpisu obeh dokumentov in sporočila, da so pogajanja končana.

Kot smo že poročali, je skupina sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija predlagala raztegnitev odprave plačnih nesorazmerij, namesto po četrtinkah, po osminkah v roku štirih let. Dodali so še predlog, naj se javni uslužbenci pri indeksaciji plač odpovedo enemu odstotku inflacije. Če vlada predloga ne bo sprejela in bo odpovedala kolektivno pogodbo ter sprejela interventni zakon, pa bodo 1. septembra napovedali stavko.

Ministrstvo: Sindikati imajo še vedno čas za odgovor
S protipredlogom bo ministrica v četrtek seznanila vlado, ministri pa se bodo odločili, kako naprej. Na ministrstvu za javno upravo so dejali še, da še vedno velja povabilo 29 reprezentativnim sindikatom javnega sektorja, da do 28. avgusta podpišejo aneks in dogovor.

V skladu z vladnim predlogom se za dve leti zamrznejo napredovanja v javnem sektorju in neizplačevanje redne delovne uspešnosti, omejena pa bi bila tudi višina izplačila povečanega obsega dela. Splošne uskladitve plač leta 2011 ne bi bilo, če bi inflacija presegla 2,5 odstotka, pa bi se osnovne plače leta 2012 uskladile za nastalo razliko nad tem odstotkom. Regres bi v prihodnjih dveh letih ostal na letošnji ravni, to je pri 692 evrih.