V Ljubljani živi okoli 16.000 pravoslavnih vernikov. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani živi okoli 16.000 pravoslavnih vernikov. Foto: MMC RTV SLO
Paroh za MMC o pravoslavnem centru
Postavitev temeljnega kamna pravoslavnega centra

Tako so postavitvi prisostovali slovenski premier in glavni govornik Janez Janša, ljubljanski župan Zoran Janković, paroh srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, predsednik vlade Republike Srbske Milorad Dodik, apostolski nuncij Santos Abril y Castello ter slovenska ministra za pravosodje in finance Lovro Šturm in Andrej Bajuk. Projekt so namreč skupaj omogočile slovenska in srbska vlada ter vlada Republike Srbije.

Kot je ob tej priložnosti dejal Peran Bošković, želi, da bi prebivalci Ljubljane center sprejeli za svojega in da bi se na ta način povezali dve skupnosti, obenem pa bi dosegli glavni namen, ki je spodbujanje k strpnosti in razumevanju.

Enakopravnost vernikov zaveza vlade
Premier Janez Janša pa je dejal, da gre za pomemben dogodek ne le za srbsko skupnost pri nas, temveč za Slovenijo kot celoto. Povedal je, da je bil z zasnovo seznanjen v začetku leta, ko pravoslavni verniki praznujejo božič. Tedaj sta s parohom govorila o projektu in se strinjala, da se mora srbska skupnost pri nas počutiti enakopravno. "To je zaveza te vlade," je poudaril.

Medkulturni dialog podlaga za mir in blaginjo
Poleg tega je ena izmed prioritet predsedovanja Slovenije Evropski uniji tudi spodbujanje medkulturnega dialoga, za kar ne zadoščajo le srečanja in konference, temveč so potrebni tudi konkretni projekti. Obenem je medkulturni dialog tudi podlaga za mir in blaginjo narodov, je dejal premier. Po Janševih besedah velja, da je človekovo duhovno področje eno izmed konstitutivnih elementov sleherne družbe.

Po poti Kopitarja in Karadžića
Janša je dodal, da imamo Slovenci več kot 100-letno tradicijo sodelovanja s pravoslavno cerkvijo, saj se je že v 19. stoletju temu posvečal Anton Martin Slomšek. Prav tako se nadaljuje več stoletna tradicija sodelovanja med narodoma, ki sta jo gojila že Jernej Kopitar in Vuk Karadžić.

Center namenjen izobraževanju, kulturi, pogovorom
Paroh Peran Bošković pa je za MMC povedal, da bo center namenjen več področjem delovanja: izobraževanju, kulturni dejavnosti, medsebojnemu spoznavanju, različnim prireditvam in dogodkom. Tu se bo prevdsem veliko pogovarjalo; "vsi bomo pripravljeni poslušati in povedati, predvsem poslušati".

Center končan prihodnje leto?
Povedal je še, da želijo, da bi bilo do zime storjenega čim več, center, vreden okoli tri milijone evrov, pa naj bi bil končan prihodnje leto. Za zdaj so zbrali dobrih 700.000 evrov sredstev.

Objekt bo sicer velik okoli 1.700 kvadratnih metrov, imel bo dve kletni etaži in pritličje. Namenjen bo okoli 50.000 pravoslavnim vernikom, ki živijo pri nas, od tega jih je v Ljubljani kakih 16.000.

Paroh za MMC o pravoslavnem centru
Postavitev temeljnega kamna pravoslavnega centra