Razvoj Luke Koper je načrtovan na območju nove občine Ankaran. Foto: MMC RTV SLO
Razvoj Luke Koper je načrtovan na območju nove občine Ankaran. Foto: MMC RTV SLO
Gantar pričakuje razpravo o arbitrarnosti odločanja državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Mirna
Koordinator odbora za ustanovitev občine Mirna Dušan Skerbiš zapletov ob ustanovitvi občin ne pričakuje in predvideva, da bodo aktivnosti v novih občinah lahko zaživele na začetku prihodnjega leta. Foto: Krajevna skupnost Mirna
Pobudniki
Pobudniki za presojo ustavnosti zakona o ustanovitvi občin Mirna in Ankaran pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča. Foto: Petra Krnc
Odzivi na novi občini

Popovič meni, da so z ustanovitvijo občine Ankaran Mestni občini Koper "odrezali eno roko in eno nogo, morda ne tako zelo dolgoročno pa celo glavo". Opozoril je, da bodo posledice ne le za Koper, ampak za vso Slovenijo.


Kaj ustanovitev občine Ankaran pomeni za Luko Koper?
Spomnil je, da je ves razvoj Luke Koper načrtovan na območju nove občine Ankaran. "Kaj to pomeni za razvoj luke, za razvoj naših logistov, slovensko gospodarstvo in smiselnost petega koridorja po našem ozemlju, pa si lahko sami zamislite," je dejal župan Boris Popovič. Upa, da bodo v Ankaranu izbrali župana, ki bo sodeloval tako s koprsko občino kot z državo, in da se bo tudi na tem območju dovolil razvoj.

Vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik pa meni, da je ustavno sodišče potrdilo natanko to, kar so sami ves čas trdili. Prepričan je, da bosta to prijateljski in dobrososedski občini. Vnaprejšnje izjavljanje, da bodo imeli težave in da bodo odnosi konfliktni, je po njegovem mnenju "še ena od nezrelih izjav aktualnega župana Popoviča".

Z odločitvijo sodišča so zadovoljni tudi v Krajevni skupnosti Mirna. Koordinator odbora za ustanovitev občine Mirna Dušan Skerbiš je spomnil, da so se prebivalci Mirne na referendumu "skoraj plebiscitarno" izrekli za samostojno občino.

Gantar: DZ ima dva meseca časa, da odpravi neustavnost
Kot predsednik državnega zbora bom storil vse, da bodo postopki, povezani z ustanovitvijo občin Ankaran in Mirna, speljani tako, kot je predpisano, je zatrdil predsednik DZ-ja Pavel Gantar.

Meni, da je treba odločitev ustavnega sodišča spoštovati, če nam je všeč ali pa ne. Zatrdil je, da bo kot predsednik državnega zbora storil vse, da bodo postopki glede ustanovitve omenjenih občin speljani tako, kot je predpisano.

Po njegovih besedah ima DZ zdaj dva meseca časa, da odpravi ugotovljeno neustavnost in da sprejme zakon o ustanovitvi občin Mirna in Ankaran. Po uveljavitvi zakona mora nato predsednik DZ-ja v 20 dneh razpisati volitve v občinah Ankaran, Mirna, Koper in Trebnje.

"Kriteriji za ustanovitev občin morajo biti znani pred razpisom referenduma"
Ključna zadeva, ki jo vidi, je določba ustavnega sodišča, da morajo biti kriteriji glede (ne)izpolnjevanja kriterijev za ustanovitev občine razčiščeni še pred razpisom referenduma. "V preteklosti je namreč državni zbor razpisal referendume o ustanovitvi občin, ki evidentno ne izpolnjujejo kriterijev," je dodal ob tem. Dejal je, da bi lahko akterji v tem procesu odločanja zahtevali tudi sodno varstvo, če bi menili, da je DZ razpisal referendum mimo teh kriterijev.

Gantar pričakuje veliko razprav tudi o vlogi državnega zbora in arbitrarnosti njegovih odločitev, "saj so poslanci pri odločanju zavezani le svoji vesti". Pojasnil je, da ustavno sodišče sicer pravi, da poslanec ni vezan na nobena navodila, da pa, če je referendum izpeljan in je odločitev v korist ustanovitve občine, je to DZ dolžan upoštevati. "Gre za delček imperativnega mandata pod kriterijem, da DZ ne sme odločati arbitrarno," je dejal Gantar.

"Sodba odpravlja neenakost pred zakonom"
"Odločitev ustavnega sodiča pritrjuje pravnim argumentom stroke in pobudnikov ustanovitve navedenih občin. Zadovoljen sem, da sodba odpravlja neenakost pred zakonom, ki smo ji poslanci LDS-a ves čas nasprotovali. Pomisleki proti ustanavljanju novih občin so na mestu, vendar bi bilo treba predhodno spremeniti pogoje ustanavljanja občin, ne pa ob istem zakonu nekje občino dovoliti, drugje pa ne," pa se je na odločitev ustavnega sodišča odzval poslanec LDS-a Anton Anderlič.

V SD-ju odločbo ustavnega sodišča spoštujejo, menijo pa, da je treba v prihodnje poseči v ustanavljanje novih majhnih občin, saj nič ne kaže, da se bo ta ustavil. Poudarili so, da na sistemsko napako, ki je omočila drobljenje občin, zaradi česar je Slovenija veliko bolj centralizirana, kot bi bila ob manjšem številu večjih občin, opozarjajo že dalj časa.

V družini Juri še vedno na različnih bregovih
Poslanec SD-ja Luka Juri tako meni, da odločitev ustavnega sodišča pomeni, da "smo izgubili priložnost zaustaviti proces drobljena občin in draženja javne uprave". Juri meni, da je najbolje, da se nastali položaj čim prej reši.

Odločitev sodišča pomeni zmago "državljanske zavesti, pravne države ter ustavne pravice in dolžnosti do enakopravne obravnave državljank in državljanov", pa so poudarili v skupni izjavi koprskega Zaresa ter strankinega poslanca in prvopodpisanega pod pobudo za ustanovitev ankaranske občine Franca Jurija.

"Poslanci kolaicije so prezrli izide referenduma"
Iz poslanske skupine SDS-a so sporočili, da je ustavno sodišče z odločitvijo o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna le popravilo napake in nedoslednosti, ki so jih v zakonodajnem postopku ustanavljanja občin naredili poslanci koalicije.

"Poslanci koalicije so namreč v postopku ustanavljanja občin Mirna in Ankaran nonšalantno prezrli izide referenduma o ustanovitvi novih občin in s tem poteptali jasno izraženo voljo volivk in volivcev. Znana je tudi politična trgovina koalicijskih poslancev in spori v družini Juri glede ustanavljanja občine Ankaran ter izkoriščanje različnih pravnih možnosti, zato da bi glede ustanavljanja omenjenih občin bila sprejeta odločitev, kot jim je po godu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi v SLS-u pozdravljajo odločitev sodišča. "Po vseh mukah, zavlačevanjih in nasprotovanjih s strani vladajoče koalicije v državnem zboru so danes prebivalci Ankarana in Mirne končno dočakali in dobili svojo temeljno ustavno pravico, glede katere smo v SLS-u ves čas opozarjali nasprotnike ustanovitve teh dveh novih občin, da mora na referendumu izražena volja ljudi za politika biti najmočnejše vodilo za njegove politične odločitve," je v sporočilu za javnost zapisala podpredsednica stranke Olga Franca.

"Obžalujemo, da so se postopki vlekli tako dolgo"
Odločitev sodišča pozitivno ocenjujejo tudi v NSi-ju: "Končno se je uresničila demokratična volja občanov obeh občin, ki so jo izrazili na referendumu. Obžalujemo pa, da so se postopki vlekli tako dolgo zgolj zaradi političnih in gospodarskih interesov. Veliko nezaupnico so z odločitvijo ustavnega sodišča prejeli poslanci državnega zbora, ki so negirali voljo občanov, izraženo na referendumu. NSi se je vedno zavzemal za nove občine tam, kjer so se zanje odločili prebivalci."

V Oljki - stranki slovenske Istre pa so zapisali, da so načelno vedno bili proti drobljenju Mestne občine Koper, vendar so zagovarjali pravico do samoodločanja Ankarančanov in absolutno spoštovanje referendumsko izražene volje do odcepitve od koprske občine.

Odzivi na novi občini