V sredo bo o odločanju o fiskalnem pravilu razpravljal ves politični vrh, torej poleg vodij poslanskih skupin tudi predsedniki strank ter morda tudi predsednica vlade in predsednik države. Foto: BoBo
V sredo bo o odločanju o fiskalnem pravilu razpravljal ves politični vrh, torej poleg vodij poslanskih skupin tudi predsedniki strank ter morda tudi predsednica vlade in predsednik države. Foto: BoBo
Fiskalni pakt
Fiskalni pakt so evropski voditelji podpisali marca lani. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Signali, ki prihajajo z ene in druge strani, so različni, a že poznani. Medtem ko se na eni strani pojavljajo opozorila pred resnimi posledicami, ki bi nastale z zavrnitvijo zakona, pa je na drugi strani slišati svarila pred takojšnjim sprejetjem takšne spremembe. Odločanje o zakonu o zapisu fiskalnega pravila v ustavo je zahtevala poslanska skupina SDS-a

Ali bodo poslanci v četrtek na izredni seji DZ-ja o tem glasovali, se torej še ugiba. A če glasovanje bo, izid pa bi zavrnil vpis fiskalnega pravila v ustavo, bi bila to katastrofa, je prepričan predsednik Državljanske liste Gregor Virant.

Nazaj na ustavno komisijo za podaljšanje roka?
Med mogočimi ravnanji naj bi se znašel tudi neuraden predlog, po katerem bi DZ po razpravi sprejel sklep, s katerim bi predlog vrnili na ustavno komisijo. Pravnik Miro Cerar, ki ga je DZ povprašal za mnenje v zvezi z nadaljnjimi postopkovnimi možnostmi obravnave predloga ustavnega zakona, je prepričan, da bi poslanci tak predlog lahko izglasovali s 46 glasovi poslancev.

Gregor Virant je pojasnil, da imajo nekatere koalicijske stranke težavo z rokom uveljavitve fiskalnega pravila. Uveljavili naj bi ga z letom 2015, v primeru vrnitve predloga v vnovičen postopek pred ustavno komisijo pa bi se ta rok zamaknil v leto 2017, saj bi lahko v vnovičnem postopku ta rok spremenili.

Virant se je sicer že v Janševi vladi zavzemal za takojšnjo uveljavitev fiskalnega pravila. A je spomnil, da je od prvih razprav v parlamentu o tem minilo že kar nekaj časa, v katerem "nismo prav zelo hitro zniževali deficita". "Izkazalo se je, da se ga ne da zniževati s sekiro, temveč postopoma. To politiko je treba nadaljevati," je prepričan.

Kako bodo poslanci glasovali, Virant ne ve, opozarja pa na "katastrofo", ki bi nastala, če bi v četrtek DZ glasoval proti. Tudi Virant sicer meni, da je rok uveljavitve v letu 2015 zaradi dokončnega uravnoteženja proračuna precej nerealen. Letnica 2017 se mu zdi precej bolj uresničljiva, poleg tega pa meni, da bi z njo lahko dosegli potrebno ustavno večino v DZ-ju.

Tanko opozarja pred slabimi signali mednarodne javnosti
Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS-a, pa je dejal, da bi umik odločanja z dnevnega reda četrtkove izredne seje pomenil "slab signal za zunanjo javnost". Strahovi koalicije so po njegovem mnenju neutemeljeni, saj naj bi bil ustavni zapis dovolj odprt tudi za izjemne okoliščine, kot so naravne nesreče in morebitne krize.