Kakšna usoda čaka Reberca, še ni jasno. Foto: Bobo
Kakšna usoda čaka Reberca, še ni jasno. Foto: Bobo
Ministrstvo za zunanje zadeve
Decembra lani in aprila letos je MZZ na podlagi ugotovitev notranjega nadzora ter nadaljnjih nepravilnosti na policijo podal prijavo suma storitve kaznivih dejanj. Foto: Bobo

.

Na veleposlaništvu v Španiji so se že kmalu po prihodu Reberca v začetku leta 2007 začele pojavljati finančne nepravilnosti, na katere je bil večkrat opozorjen od finančne in pravne službe zunanjega ministrstva, je pojasnil uradni govorec MZZ-ja Milan Balažic. Opozorila so v Madrid prihajala že leta 2008, ko je bil zunanji minister še Dimitrij Rupel, lani in letos pa jih je bilo še skupaj 12. Ob zamenjavi ministrov je Reberc pisal zdajšnjemu zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, da je Rupel nad njim izvajal mobing.
Februarja lani je nato ministrstvo opravilo notranji nadzor veleposlaništva in ugotovilo "večje število nepravilnosti na finančnem in drugih področjih", je pojasnil Balažic. Gre za nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev, visoko prekoračitev sredstev za reprezentanco, porabo proračunskih sredstev brez pravne podlage, nabavo osnovnih sredstev brez soglasja MZZ-ja ali celo v nasprotju z izrecnim sklepom MZZ-ja.

Kljub opozorilu so se nepravilnosti nadaljevale in aprila lani mu je ministrstvo izdalo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Decembra lani in aprila letos je MZZ na podlagi ugotovitev notranjega nadzora ter nadaljnjih nepravilnosti na policijo podal prijavo suma storitve kaznivih dejanj zaradi suma zlorabe uradnega položaja in pravic, poneverjanja ter kršitev zakona o zunanjih zadevah.

Razpis za veleposlanika v pripravi
Junija je ministrstvo Reberca povabilo na konzultacije in ga obvestilo o prijavi policiji. Želeli so mu izročiti tudi odredbo ministra, da do pisnega preklica ostaja na konzultacijah na MZZ-ju, a jih je Reberc ni prevzel in se vrnil na delo v Madrid. Mesec dni pozneje je policija okrožnemu tožilstvu v Ljubljani posredovala kazensko ovadbo proti Rebercu in ta je bil odpoklican s položaja veleposlanika v Madridu. Tamkajšnje veleposlaništvo tako do nadaljnjega vodi odpravnik poslov, v pripravi pa je razpis za novega veleposlanika, je povedal Balažic.

O številkah in podrobnostih o tem, za koliko naj bi Reberc oškodoval državo in kakšna bo njegova usoda na MZZ-ju, Balažic ni želel govoriti. Celotna zadeva je zdaj namreč na sodišču in počakati je treba na pravnomočnost odločitve.

MZZ uspešen pri varčevanju
Na zunanjem ministrstvu pa so povedali tudi, da so v okviru racionalizacije delovanja slovenske diplomatsko-konzularne mreže privarčevali že več kot dva milijona evrov. Kot je pojasnil Balažic, gre predvsem za rekonfiguracijo, saj zapiranja predstavništev za zdaj ne načrtujejo. To je po njegovih besedah sicer odvisno tudi od proračuna za leto 2011.

Načeloma pa bodo varčevanje izvedli tako, da bodo večja veleposlaništva, denimo v Parizu in Berlinu, prevzela določena skupna dela in skupno administracijo.

A. Me.