Odločanje o morebitni ukinitvi komisije, ki jo vodi Drago Kos, je bilo preloženo na eno od naslednjih sej. Foto: MMC RTV SLO
Odločanje o morebitni ukinitvi komisije, ki jo vodi Drago Kos, je bilo preloženo na eno od naslednjih sej. Foto: MMC RTV SLO
Miran Potrč
Potrč je pobudo naslovil v imenu stranke SD, v Zaresu pa so presenečeni, saj naj bi po besedah Lahovnika sami pred časom seznanili SD, da razmišljajo o referendumu in predlagali usklajevanje. Foto: RTV SLO

V poslanski skupini SD namreč menijo, da je, ker so stranke SDS, SLS, NSi ob pomoči SNS-a preložile odločanje o zakonu, s katerim bi se ohranila ali ukinila komisija za preprečevanje korupcije, prav, da se o tem vprašanju izrazijo tudi državljani.

Referendum bi potekal skupaj z referendumom o pokrajinah 22. junija, predlagajo v poslanski skupini SD-ja in dodajajo, da tako ne bi nastali nikakršni novi stroški, državljani pa bi lahko hkrati izrazili svoje stališče o dveh pomembnih vprašanjih.

Lipa in Zares sta za
V poslanskih skupinah Lipa in Zares so že podprli zamisel. Barbara Žgajner Tavš je povedala, da je referendum legalno sredstvo, ki ga imajo poslanci, če se zakoni sprejemajo v nasprotju z nacionalnim interesom.

Vodjo poslancev Zaresa Mateja Lahovnika pa preseneča, da so SD pobudo formalno naslovili na njih, saj po njegovih besedah vseskozi potekajo dogovori v zvezi z možnostmi, ki bi preprečili ukinitev protikorupcijske komisije. "Bili smo dogovorjeni, da se usklajujemo tudi pri referendumski pobudi," je povedal Lahkovnik.

Koalicija in SNS kritična do predloga
V koaliciji so do predloga kritični. Rudolf Petan (SDS) meni, da ukinitev komisije ni najbolj pomembno vprašanje, torej takšno, o katerem se po navadi odloča na referendumih. Dragu Korenu (NSi) se to zdi nabiranje glasov, sprašuje pa se tudi, kaj je do zdaj sploh naredila komisija, da bi jo bilo vredno ohraniti. Jakobu Presečniku (SLS) referendum ni smiseln, dokler državni zbor ne odloči o predlogu zakona, ki določa datum za ukinitev Kosove komisije.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa meni, da je zamisel o tem referendumu na enaki ravni kot zamisel koalicije o referendumu o pokrajinski zakonodaji. Ne eno ne drugo ni nič drugega, kot poskusno nabiranje političnih točk, ki pa naj bi jih plačali davkoplačevalci, je dodal Jelinčič.